Søg

Tina Turner film

CPH:DOX afslører årets musikfilm

Danmarkspremiere på den anmelderroste dokumentar ’Tina’ om Tina Turner, et hæsblæsende indblik i miljøet omkring de unge, amerikanske SoundCloud-rappere og koncertfilmen ’American Utopia’ med den legendariske musiker David Byrne er noget af det, der er på programmet, når CPH:DOX løber af stablen 21. april-12.maj 2021.

Der bliver noget for enhver smag, når CPH:DOX i år fyrer op under det stort anlagte digitale musikprogram, der kan opleves fra d. 21 april. Programmet for SOUND & VISION fokuserer blandt andet på stærke kvinder i musikken, store legender og nye tendenser.

“Årets SOUND & VISION-program tegner et kalejdoskopisk billede af musikkens verden og musikere. Det er lydene af tidløse entertainere, ørkenrappere, keltiske røverhistorier, brasiliansk tropicalia, synthesizere store som biler, dybstegte trompeter og en legendarisk båndspole i loop. Men musik skabes ikke i et lukket kunstnerisk rum, og sprængfarlige emner som ytringsfrihed, racisme, kønsbaseret vold og social uretfærdighed toner frem overalt i programmet. Fuldstændig som de gør ude i virkeligheden,” siger Niklas Engstrøm, programchef for CPH:DOX. 

Tina Turner og David Byrne på programmet
Hits som ’The Best’, ’Proud Mary’ og ’What’s Love Got To Do With It’ har sat Tina Turner på verdenskortet som en af de helt store musikalske stemmer. En stemme hun også har brugt til at bryde tabuet omkring vold i parforhold. Dokumentaren ’Tina’, som beskriver sangerindens liv, karriere og det voldelige forhold til eksmanden Ike Turner, får danmarkspremiere på CPH:DOX.

Også en anden musikalsk legende er på programmet, når CPH:DOX viser Spike Lees koncertfilm ’American Utopia’ med David Byrne, der bl.a. er kendt som den tidligere frontmand i bandet Talking Heads.  David Byrne kan også opleves live på festivalen, når han deltager i CPH:DOX’ digitale talk-serie ’An Evening With’ d. 23. april.

Ansigtstatoveringer og receptpligtigt stofmisbrug
Der er flere stærke kvinder på programmet, når CPH:DOX viser filmen ’Poly Styrene: I am a Cliché’, der portrætterer punksangerinden, der med sin provokerende attitude og antifascistiske opråb gjorde op med tidens kvindeidealer og stod i spidsen for et af 70’ernes helt store punkbands: X-Ray Specs.

I ’American Rapstar’ møder vi en gruppe, der på grund af deres oprørske og vilde energi af nogle betegnes som samtidens punkmusikere: SoundCloud-rapperne. Med ansigtstatoveringer, receptpligtigt stofmisbrug, råt talent og for tidlig død er ’American Rapstar’ en hæsblæsende energiudladning og et både fascinerende og foruroligende indblik i musikken og miljøet omkring den.

’Other, Like Me’ er en film om gruppen Throbbing Gristle, der også eksperimenterede og tog den til kanten med provokerende performances til øredøvende industrial. I filmen fortæller de for første gang selv deres historie.

CPH:DOX åbner d. 21. april med et et stort digtialt program og en streamingplatform, hvor 177 nye dokumentarfilm og en række live arrangementer kan opleves. I slutningen af festivalen fra d. 6-12. maj vil et udvalg af årets film blive vist i biografer over hele København. Hvilke film, der får en biografvisning, er endnu ikke fastlagt.

CPH:DOX’ samlede program bliver offentliggjort i slutningen af marts.

Se årets udvalg til SOUND & VISION herunder.

 

SOUND & VISION

A Song Called Hate (Anna Hildur / Island)
Det islandske band Hatari er vant til at provokere alt og alle, men til Eurovision i Israel får de mulighed for at råbe hele verden op – hvis de altså vil.

A Symphony of Noise (Enrique Sánchez Lansch / Tyskland / World Premiere)
Hvordan lyder det, når man dybsteger en trompet som en kommentar til Brexit? Mestersampleren Matthew Herbert giver dig svaret.

American Rapstar (Justin Staple / USA)
Ansigtstatoveringer, receptpligtigt stofmisbrug, oprørsk punkenergi og tidlig død. Historien om SoundCloud-rappen og miljøet omkring musikken.

American Utopia (Spike Lee / USA)
David Byrne deltager på CPH:DOX i en talk. Oplev ham i Spike Lees koncertfilm, hvor Byrne elegant og originalt viser os, at musik (også) er kunst.

Crestone (Marnie Ellen Hertzler / USA)
Fatamorgana eller virkelighed? Velkommen til et SoundCloud-paradis i Colorados ørken, hvor de laver tåget musik til internettet.

Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan (Julien Temple / Storbritannien)
Et par runder og et væld af røverhistorier med den legendariske The Pogues-sanger, der stadig kan holde til flere omgange end de fleste.

Disintegration Loops (David Wexler, David Wexler / USA / International Premiere)
William Basinskis skelsættende ambient-elegi over 9/11, der på sit 20 års-jubilæum får ny aktualitet som soundtrack til en epidemisk nedlukning.

In My Own Time: A Portrait of Karen Dalton (Richard Peete, Robert Yapkowtiz / USA)
Nick Cave og Bob Dylan idoliserer hende, men personlige kampe og flugten fra anerkendelse blev Karen Daltons skæbne.

Narcissus Off Duty (Renato Terra, Ricardo Calil / Brasilien)
Tropicalia-stjernen Caetano Veloso taler ud om sin tid i fængsel under diktaturet, i en enkel og gribende film med en stor sanger og fortæller.

Other, Like Me (Marcus Werner Hed, Dan Fox / Storbritannien, USA)
Fra performance-kunst til øredøvende industrial. Historien om pionererne Throbbing Gristle, fortalt for første gang på film af kunstnerne selv.

Poly Styrene: I Am a Cliché (Celeste Bell, Paul Sng / Storbritannien / International Premiere)
Med frygtløs fuck dig-attitude og anti-fascistiske opråb stod Poly Styrene i spidsen for et af 70’ernes helt store punkbands: X-Ray Spex.

Sisters with Transistors (Lisa Rovner / Frankrig)
Den elektroniske musiks historie fra de oversete kvindelige pionerers vinkel i en film med stil og substans, fortalt af Laurie Anderson.

Tehran Blues (Javier Tolentino / Spanien / International Premiere)
Byens musikere og poeter giver en musikalsk rundvisning i Irans hovedstad, i en charmerende film om en (musik)kultur, man ikke hører så meget til.

Tina (Dan Lindsay, TJ Martin / USA)
En af de mest hårdtarbejdende kvinder i showbusiness nogensinde deler sine indre kampe i en sensationel film med klip fra 60 år i rampelyset.

Tom Petty, Somewhere You Feel Free (Mary Wharton / USA / International Premiere)
Unikke originaloptagelser fra indspilningen af ‘Wildflowers’ skildrer sangeren Tom Petty ved en musikalsk og personlig skillevej i sit liv.