Statens Museum for Kunst (SMK), Nationalmuseet og Kunsthal Charlottenborg er nu klar med hver deres helt særlige CPH:DOX-program, som kan opleves under årets festival. Kunsten, videnskaben og de store samfundsdebatter er i fokus, når de tre kulturinstitutioner byder på film, debatarrangementer, udstillinger, performances, VR-værker og koncerter.
Kan 500 glas mælk puste nyt liv i den klassiske opera? Kan en flok vilde heste i Sibirien redde klimaet? Hvordan ser dødsøjeblikket ud? Er der en fremtid for frie medier i Rusland?
Det er nogle af de spørgsmål, som publikum kan blive klogere på under årets CPH:DOX, når festivalen fra 25. marts til 3. april åbner dørene til tre helt nye scener på Statens Museum for Kunst (SMK), Nationalmuseet og Kunsthal Charlottenborg. De tre store kulturinstitutioner har i samarbejde med CPH:DOX kurateret hvert deres særlige program, der vil bl.a. vil kunne opleves i tre spritnye pop-up biografer: SCIENCE:CINEMA, ART:CINEMA og SOCIAL:CINEMA.
Kunst, videnskab og samfundsdebat udforskes på tre dedikerede scener
På SMK bliver vores vante forestillinger om kunsten udfordret. Gennem talks, debatter, performances, koncerter og film bliver der stillet spørgsmål til gamle konventioner og skuet mod fremtiden. På Nationalmuseet handler det om videnskab, og her får publikum bl.a. mulighed for at få en nærdødsoplevelse via virtual reality. Man kan også blive klogere på alternative løsninger på klimakrisen som radikal rewilding i Sibirien og cirkulær økonomi. På Kunsthal Charlottenborg bliver der stillet skarpt på nogle af tidens allermest presserende politiske spørgsmål. Emnerne er bl.a. religion, dyrevelfærd og frie medier i Rusland (med Mads Brügger).
“Dokumentarfilmen er hele tre ting på én gang: Et medium der giver ny viden, en kunstform der giver mulighed for refleksion og et redskab til at skabe socialt engagement. Derfor er CPH:DOX også som festival en tredimensionel størrelse – med et vidensspor, et kunstspor og et samfundsspor. Det understreger vi ved at åbne tre nye scener, der hver især fokuserer på et af de tre spor,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX, og fortsætter:
“Målet er at inddrage publikum i en dialog med kunstnere, forskere og samfundsdebattører om tidens vigtigste dagsordner.”
Nationalmuseet sætter videnskaben under lup (25.-27. marts)
Fra det ydre rum til kroppens indre, fra kunstig intelligens til biologi og bakterier og fra cirkulær økonomi til havenes økosystemer. Den videnskabelige verden bliver sat under lup på Nationalmuseet. Der vil bl.a. være premiere på ‘The Last Human’ i SCIENCE:CINEMA, hvor publikum kan opleve instruktøren Ivalo Frank i samtale med astrofysiker Anja C. Andersen og geolog Minik Rosing med Peter Lund Madsen som moderator. Der er også mulighed for at tage en tur til det ydre rum, når komikeren Christian Fuhlendorff og lektor i astropartikelfysik Mads Toudal Frandsen undersøger et af universets største mysterier, mørkt stof. Læs mere om film og arrangementer her.
Videnskabsscenen er udviklet og præsenteret i samarbejde med Nationalmuseet, Region Hovedstaden, Ingeniørforeningen IDA, Copenhagen Business School og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Deltag i de store samfundsdebatter på Kunsthal Charlottenborg (28.-30. marts)
Statslig censur og uafhængige medier i Rusland. Klimapolitik, kvindelige aktivister og New Green Deal i USA. Unges mentale helbred og drømme for fremtiden i Østgrønland. Det er nogle af de emner, der er på skemaet på samfundscenen efter visninger af filmene ‘F@ck This Job’, ‘To the End’ og ‘TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams’ i SOCIAL:CINEMA. Læs mere om film og arrangementer her.
Samfundsscenen er udviklet og præsenteret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg, Region Hovedstaden, Human Rights Watch, IMS (International Media Support), Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.
Oplev kunst på SMK (1.-3. april)
CPH:DOX og SMK åbner scenen med en særlig udgave af SMK Fridays med bl.a. art talks, performances og kreative workshops. De efterfølgende dage byder bl.a. på en samtale om erindring og krigstraumer med filmskaberen Nataša Urban, en performance af musikeren Astrid Sonne og en moderne version af den klassiske opera med videoinstallationer, sang og 500 glas mælk. Og så er der selvfølgelig masser spændende film i den spritnye ART:CINEMA. Læs mere om film og arrangementer her.
Kunstscenen på SMK er udviklet og præsenteret i samarbejde Region Hovedstaden og kunsten.nu.
For yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphdox.dk