Fra d. 15-26. marts byder CPH:DOX og 28 kommuner rundt omkring i Danmark på minifestivaler med dokumentarfilm, debatter og koncerter. Satsningen hedder DOX:DANMARK og bliver nu støttet af Nordea-fonden.
DOX:DANMARK har fået vokseværk. Med Nordea-fonden som en ny bidragsyder vil CPH:DOX og 28 kommuner rundt omkring i Danmark nu give danskerne mulighed for at deltage i filmarrangementer, debatter og samtaler om nogle af de store temaer og udfordringer, der præger vores samfund i disse år. Minifestivalerne finder sted rundt omkring i landet fra d. 15-26. marts 2023.
Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX, siger:
“Vi er meget overvældet over den store opbakning og interesse fra kommunerne rundt omkring i landet. Vi oplever en kæmpe interesse for se dokumentarfilm og efterfølgende deltage i de mange vigtige samtaler, som filmene kan åbne op for. Hvordan tackler vi sorg? Hvordan kan vi arbejde for flere grønne, bæredygtige løsninger i vores kommuner? Hvordan ser fremtidens arbejdsliv ud? Hvordan nedbryder vi de store tabuer om døden? Det er nogle af de mange temaer, som vi håber danskerne vil være med til at engagere sig i, når minifestivalerne bliver skudt i gang rundt omkring i landet.”
Fra 9 til 28 kommuner
DOX:DANMARK blev søsat af CPH:DOX som et pilotprojekt i 2021 under corona-epidemien. Her var 9 kommuner med, men i 2022 voksede interessen, og satsningen blev udvidet, så 21 kommuner rundt omkring bød på et særlig kurateret festivalprogram med dokumentarfilm, debatter og events. Med Nordea-fonden som bidragsyder har CPH:DOX nu planer om at udvide DOX:DANMARK, så endnu flere byer er med.
“Ambitionen med DOX:DANMARK er at styrke det lokale engagement og de demokratiske samtaler rundt omkring i landet. Vi vil selvfølgelig gerne brede initiativet ud til flere dele af Danmark. Med Nordea-fonden som bidragsyder, kan vi nu skrue op for ambitionerne og give flere danskere mulighed for at være med og deltage i de vigtige samtaler,” siger Niklas Engstrøm.
Nordea-fonden støtter DOX:DANMARK med 3. mio. kr. fra 2023-2025. Bevillingen fra Nordea-fonden skal bl.a. være med til at sikre, at CPH:DOX og de lokale kulturinstitutioner- og -aktører i forbindelse med filmvisningerne kan tilbyde en række dialogbaserede events, der kan bidrage til at styrke medborgerskabet i de deltagende kommuner.
Det samlede film- og eventprogram for alle byer, der er med i DOX:DANMARK, forventes at blive offentliggjort d. 22. februar på cphdox.dk, men allerede nu er en række nye film bekræftet.
Puk Damsgaard, Anne Wivel, Niels Hausgaard og mange flere er med
Når DOX:DANMARK bliver skudt i gang, får danskerne mulighed for at se en række af de allerbedste nye danske og internationale dokumentarfilm. Flere byer har bl.a. valgt at vise mesterinstruktøren Anne Wivels nye film ‘Lige før døden’. Efter filmvisningerne får publikum og bl.a. lokale præster mulighed for at tage hul på de vigtige og svære samtaler om døden. Der bliver også uddelt samtalekort udviklet i samarbejde med SNAK (kendt fra denne sæsons ‘Løvens Hule’), så snakken kan fortsætte hjemme i stuerne.
I filmen ‘Os der lever’ tager Niels Hausgaard (filmens fortællerstemme) os med til Nordjylland i en film, der tegner et kalejdoskopisk portræt af et lokalsamfund, der lever tæt på naturen og langt fra det politiske centrum.
I flere byer bliver det også muligt at møde journalist og forfatter Puk Damsgaard, der er en af instruktørerne bag den spændingsfyldte, nye dokumentarfilm ‘The Hostage Takers’. I forbindelse med visninger af ‘The Hamlet Syndrome’, der tegner et stærkt portræt af en ung ukrainsk generation martret af krig, vil der være foredrag om, hvad de medvirkende kommuner selv kan gøre for at hjælpe ukrainske flygtninge.
DOX:DANMARK byder også på den nye danske dokumentarfilm ‘Bjergene’, der tegner et helt særligt portræt af en familie med tre sønner, der efter en krise langsomt glider fra hinanden. Filmen åbner op for en vigtig debat om, hvordan mænd på tværs af generationer tackler kriser. Det er en film, der er oplagt at se for hele familien, men måske særligt i selskab med sin far, søn eller bror.
DOX:DANMARK – her er de 28 kommuner, hvor der bliver afholdt minifestivaler i samarbejde med CPH:DOX:
Aalborg, Brøndby, Faxe, Fredericia, Kolding, Ikast-Brande, Herning, Holstebro, Hørsholm, Gladsaxe, Gentofte, Mariagerfjord, Nordfyn, Randers, Rebild, Rudersdal, Sønderborg, Slagelse, Svendborg, Thisted, Varde, Ærø og Køge – samt Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre, Albertslund og Høje-Taastrup, der samarbejder på tværs om en helt særlig VESTEGNS:DOX.
Programmet for de enkelte minifestivaler i de 28 deltagende kommuner er blevet udarbejdet pba. sparring og tæt dialog mellem CPH:DOX og de lokale kulturinstitutioner i de deltagende kommuner. Udover filmvisninger vil der være events, debatter og talks samt Q&A’s med filminstruktører.
Læs mere om minifestivalerne på cphdox.dk
Fakta om årets CPH:DOX og DOX:DANMARK
CPH:DOX finder sted fra 15.-26. marts 2023 med filmvisninger og events rundt omkring i København. I samarbejde med kommuner og lokale kræfter og støttet af Nordea-fonden byder CPH:DOX på 28 lokale minifestivaler, der ligeledes kan opleves fra 15.-26. marts rundt om i landet.
Yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphdox.dk