.

Justice-åbning og flygtningedebat

Torsdag d. 21/3, kl 16:40 i Grand Teatret

Kom med til Justice-programmet store åbnings-debat, når vi i forbindelse med verdenspremieren på ‘Humanity on Trial’ diskuterer, hvordan vi i EU bør håndtere udfordringerne ved flygtningekrisen uden af give køb på vores retsværdier og uden at kriminalisere de frivillige nødhjælpsarbejdere, der selv risikerer livet for at hjælpe flygtninge i nød. Mød filmens hovedperson, Salam Aldeen, der stod til livstid i græsk fængsel, når han sammen generalsekretær i Amnesty Denmark, Trine Christensen, udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V), lektor i migrationsstuder, Martin Lemberg-Pedersen og forsvarsadvokat Christian Dahlager, diskuterer både Salams egen sag og de helt bredere perspektiver i EUs flygtningepolitik. Aftenens vært og moderator er journalist og TV-vært, Niels Krause Kjær, der inden filmen og debatten byder velkommen ved at tage vi temperaturen på retsstaten anno 2019 sammen med direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama og fhv. justitsminister og stifter af tænketanken Ret & Sikkerhed, Lars Barfoed.

Køb billetter her

.

DOX:COURT – en interaktiv retssag hvor du er dommer

Mandag d. 25/3, kl 17:00 i Københavns Byret

CPH:DOX og tænketanken Justitia præsenterer en interaktiv retssag, hvor du er selv er både dommer og rådsmand. Sagen er baseret på en ægte voldtægtssag, og du vil med hjælp fra retspræsident ved Retten på Frederiksberg og dommer Christian Lundblad, Anklagemyndigheden og forsvarsadvokat Kristian Braad opleve hvordan en ægte straffesag med spændende diskussioner og etiske dilemmaer finder sted, når vi åbner dørene til Københavns Byrets og DOX:COURT. Med afhøringer af tiltalte og vidner, samt anklagers og forsvarers procedurer og dommerens afsigelse af dommen. Det er dog dig i publikum, som afgør, om der er beviser nok til domfældelse eller frifindelse – og hvilken straf, der i så fald er passende. Efter sagen får du at vide, hvordan dommen faldt ud i virkeligheden, og der er mulighed for at stille spørgsmål til de medvirkende advokater og til dommeren

Køb billetter her

.

Meet the Maker of ‘Making a Murderer’

Fredag d. 29/3, kl. 18:30 i Aveny-T

Making a Murderer er true crime når det er størst, vigtigst og bedst. I over 10 år arbejdede instruktørerne på at optrevle sagen om Steven Avery, der sad fængslet i 18 år for en forbrydelse, han ikke begik, og som under tilblivelsen af serien igen blev idømt livsvarigt fængsel – denne gang for mord. Mød instruktørerne, Moira Demos og Laura Ricciardi, når de kommer til København for at fortælle om tilblivelsen af deres mammutværk, og hør om den årelange juridiske proces, hvor de måtte flytte fra New York til Wisconsin for at komme så tæt på sagen som muligt. Det er en fortælling, der er lige dele sindsoprivende, deprimerende og fascinerende, når de giver dig insider-viden om deres møde med et ødelagte retssystem og de mennesker, der blev ofret på dets alter. I oktober 2018 udkom seriens anden sæson, som puster nyt liv i sagen, og hvor nye, stærke kræfter har kastet sig ind i kampen for retfærdighed.

Køb billetter her

.

Stor debataften om Udrejsecenter Sjælsmark

Onsdag d. 27/3 kl. 17:00 i Aveny-T

Kom med til stor og vigtig debat, når vi viser ‘Cast Away Souls’, en film, som rammer lige ned i en af tidens helt store politiske diskussioner om, hvordan vi behandler afviste asylansøgere på landets udrejsecentre. Filmen ser på de politiske strukturer bag de kontroversielle metoder, som har til formål at presse centrets beboere til at forlade Danmark. Nogle kalder metoderne umenneskelige, mens andre kalder dem nødvendige. Igennem en samtale mellem enhedschef for Sjælsmark og beboer, Stanley Edward, fortæller filmen om en hverdag, hvor menneskerettigheder og internationale konventioner sættes på prøve. Efter filmen fortsætter vi denne diskussion, når der er debat med vicedirektør i Institut for Menneskerettigheder Louise Holck, direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl, Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer, Hørsholms borgmester Morten Slotved, forsker ved RUC Julia Suárez-Krabbe og to beboere fra Sjælsmark. Aftenens moderator er journalist og jurist Olav Hergel, som har skrevet indgående om de danske udrejsecentre.

Køb billetter her

.

Mød den kendte og kontroversielle jødiske advokat, som kæmper for palæstinensere i Israel

Tirsdag d. 26/3 kl. 19:00 i Dagmar

I filmen ‘Advocate’ kommer du på arbejde med den kontroversielle og karismatiske israelske advokat, Lea Tsemel, der i årtier har forsvaret palæstinensere anklaget for terrorisme og andre grove forbrydelser i det israelske retssystem. Efter filmen kan du møde hende i levende live, når hun sammen med fhv. direktør i Det Danske Hus i Palæstina, Lone Bildsøe Lassen, fortæller om sit arbejde og livslange kamp for menneskerettigheder og retfærdighed for alle. Selvom oddsene altid er imod Lea, når hun træder ind i en retssal, kæmper hun ufortrødent og benhårdt videre – hun er ’larger than life’ og en person, som de færreste ville have karisma og intellekt til at stille sig op imod.

Køb billetter her

.

Journalistik i et lukket land

Onsdag d. 27/3 kl. 16:30 i Cinemateket

Vær med når vi i samarbejde med International Media Support inviterer til en aften om hvordan man begår kritisk journalistik fra verdens undertrykkende regimer. Vi starter med den nye, danske storfilm, ‘On the Inside of a Military Dictatorship’, der med imponerende klarhed og med en relevans langt ud over landets egne grænser opruller Myanmars svære vej fra diktatur og mod hvad militæret kalder ‘et disciplineret demokrati’. Efter filmen er der debat med filmens instruktør Karen Stokkedal Poulsen, politisk aktivist i Myanmar, Moe Thway, journalist Mads Ellesøe og en repræsentant fra Interntional Media Support, som arbejder for pressefrihed i i verdens brændpunkter, her i blandt Myanmar.

Køb billetter her

Du kan også møde instruktør Karen Stokkedal Poulsen til Q&A efter verdenspremieren d. 24/3 (køb billetter her), samt d. 30/3, hvor du kan komme med med ’behind the scenes’ i arbejdet på filmen (køb billetter her).

.

Filippinernes blodige krig mod stoffer

Onsdag d. 27/3 kl. 17:00 i Dagmar

Bliv meget klogere på filippinernes populistiske præsident, Rodrigo Duterte, og hans blodige ’war on drugs’, når vi sammen med Amnesty Denmark byder til diskussion og debat efter visningen af filmen ‘On the President’s Orders. En mørk og undersøgende doku-thriller, som den graver sig dybt ned i den voldsomme konflikt, og undersøger dens dunkle årsager på begge sider af fronten hos en familie i slummen – og hos politiets dødspatruljer. Efter visningen kan du møde filmens instruktører, når de sammen med policy-chef i Amnesty Danmark, Stinne Lyager Bech og professor i Globale Studier med speciale i Filippinerne, Steffen Jensen, diskuterer den politiske og humanitære situation i landet, og de store internationale ringe i vandet, som Duterte of hans ekstreme krig mod stoffer har skabt.

Køb billetter her

Mød også filmens instruktører til Q&A ved verdenspremieren d. 25/3 i Cinemateket. Køb billetter her

.

Balkans fremtid med korruption og konflikter

Fredag d. 22/3 kl. 16:45 i Cinemateket

I ‘Patriotic Highway’ følger vi En karakterfast kvindelig dommer på sit livs opgave i Kosovo, hvor landets største korruptionssag står i vejen for landets fremtid. Sagen er ikke blot vigtig for Kosovo selv, men har også stor symbolsk betydning for det EU-styrede projekt EULEX, der skal bringe retssikkerheden tilbage til det krigshærgede land. Efter filmen fortsætter diskussionen, når instruktør Caroline Troedsson sammen med lektor speciele i Balkanstudier, Tea Sindbæk Andersen taler om Balkans fortid, fremtid og de mange uløste konflikter, der fortsat findes i regionen.

Køb billetter her

.

Den globale boligkrises omfang, årsager og løsninger

Lørdag 23/3 kl. 18:00 i Bremen Teater

Vær med til den utroligt vigtige og aktuelle debat de stigende huspriser og blive meget klogere på den rystende skala af global boligspekulation, som også har gjort sit indtog i her i København. Efter verdenspremieren på en af årets helt store film, ‘Push’, der netop undersøger, afslører og forsøger at ændre den globale udvikling, hvor familier bliver skubbet ud af deres hjem, og sygeplejersker, politi og brandfolk har ikke selv råd til at bo i de byer, de skal beskytte. I ‘Push’ følger vi Leilani Farha fra FN, der utrætteligt arbejder på at presse regeringer verden over til sikre den fundamentale menneskeret til en bolig og vende udviklingen. Efter verdenspremieren kan du møde og stille spørgsmål til filmens instruktør, når han sammen med Leilani Farha og den anderkendte sociolog og forsker Saskia Sassen fra Columbia University, diskuterer boligkrisens omfang og årsager og hvordan vi kan sikre en fremtid, hvor det ikke kun er eliten, der har råd til at bo i vores hovedstæder.

Køb billetter her

.

Radikalisering og kampen for retsstaten

Tirsdag d. 26/3 kl 16:45 i Cinemateket

En tidligere jihadist taler ud i en film om en hollandsk terrorgruppe, som finder nye mønstre og svar langt inde i radikaliseringens mørke. Vær med til terror- og radikaliseringsdebat i samarbejde med tænketanken Justitia, når vi efter verdenspremieren af THE GOOD TERRORIST, får besøg af bl.a. filmens instruktør, Robert Oey og direktør for Justitia, Jacob Mchangama, der sammen med krimi-journalist og TV 2-vært, Janni Pedersen som moderator, diskuterer radikaliserings væsen, muligheden for at lægge ekstremismen bag sig, som filmens hovedperson har gjort, samt hvordan vi som retssamfund sikrer os, at vi ikke giver køb på vores rettigheder og friheder i jagten på tryghed og kampen mod terror.

Køb billetter her

Ved visningen d. 28/3 kan du opleve forsker i international sikkerhed ved DIIS, Maja Touzari Greenwood, der vil introducere filmen (køb billetter her)

.

Kan man bare glemme fortidens forbrydelser?

Fredag d. 22/3 kl 17:00 i Cinemateket

Over fyrre år efter Francos død kæmper efterkommerne af det fascistiske regime stadig for et retsopgør med fortidens forbrydelser, og med dem, der begik dem og siden blev kollektivt frikendt. Vi viser den prisvindende og utroligt gribende film ‘The Silence of Others’, der faktisk har gjort en forskel. Vær med efter visningen, når filmens instruktør sammen med professor i spansk og erindringskultur, Hans Lauge Hansen og retsfilosof Jakob Holtermann diskuterer kollektiv hukommelse og ”Glemslens Pagt”, den amnestilov, der frifandt alle forbryderne fra Francos regime, samt hvorfor retfærdighed og retsfølelse er altafgørende for at et land og et folk kan lægge fortidens forfærdeligheder bag sig. Debatten modereres af DR’s Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

Køb billetter her

.

Konfliktmægling og international ret i Balkan. Introduktion af forfatter Birthe Kosovic

Søndag d. 24/3 kl 14:00 i Cinemateket

Filmen ‘The Trial of Ratko Mladic’ følger retssagen mod den serbiske general Ratko Mladic, der står anklaget for forbrydelser mod menneskeheden under krigene i ex-Jugoslavien. Der bliver prikket til nogle af de inderste dilemmaer i vores forståelse af retfærdighed – for er det muligt at opnå retfærdighed for så mange menneskers død og lidelse igennem en fem år lang retssag, når det ikke bringer de døde tilbage, og den anklagede nægter at anderkende sin dom? Og hjælper det overhovedet et splittet of såret folk med at hele deres sår? Det diskuterer fhv. dommer ved den internationale krigsforbryderdomstol for ex-Jugoslavien, Frederik Harhoff, med professor emerita og konfliktmægler med erfaring fra Balkan, Vibeke Vindeløv og aftenens moderator, journalist og forfatter Steen Ramsgaard. Arrangementet introduceres af forfatter Birgithe Kosovic, som har skrevet indgående om Balkans historie og konflikter.

Køb billetter her

Du kan møde filmens instruktør til visningen den 22/3 (køb billetter her)

.

Diskuter og bliv klogere på Watergate, Nixon og Trump

Søndag d. 24/3 kl. 14:30 i Cinemateket

Få adgang til Det Hvide Hus og Nixons hidtil hemmelige og uudgivede båndoptagelser, når den Oscar-vindende instruktør, Charles Ferguson, helt eksklusivt gæster CPH:DOX med sin nye film om Watergate-skandalen i USA og ikke mindst dens paralleller til anklagerne mod den nuværende præsident om magtmisbrug og det, der er værre. Efter den fire timer lange og afsindigt grundige film, kan du få indersider-viden om Watergate og deltage i diskussionen, når Ferguson sætter sig ned med de to værter på Kampagnesporet på Radio 24Syv, politikerne Mads Fuglede og David Trads, for at diskutere Nixon, Trump, historie og politik.

Køb billetter her

.

Særvisning: The Case Against Adnan Syed

Lørdag 30/3 kl 18:30 i Aveny-T

Den helt nye filmiske opfølger til podcast-hittet ‘Serial’ fortsætter efterforskningen – se de første afsnit til CPH:DOX’s særvisninig af THE CASE AGAINST ADNAN SAYED.
I Baltimore, januar 1999, forsvandt den koreansk-amerikanske teenager Hae Min Lee sporløst. En måned senere dukkede hendes lig op, og ekskæresten Adnan Syed blev dømt for mord. Lyder den historie bekendt, så er du nok en af de mange, der har lyttet til ‘Serial’, podcasten over dem alle, der rejste tvivl om den mangelfulde retssag og Syeds dom på livstid. Nu fortsætter en spritny dokumentarserie, hvor ‘Serial’ slap. Instruktør Amy Berg har med advokaten Rabia Chaudry finkæmmet alle sagsakter, snakket med vidner, som Syeds forsvarer udelod, og fundet nye beviser, der udfordrer anklagerens sag.

Køb billetter her

.

Debataften: Boligsituationen i København

Mandag d. 25/3 kl. 19:00 i Grand Teatret

Visning af ’Push’ efterfulgt af politisk debat om boligsituationen i København.
Boligpriserne er eksploderet i verdens storbyer! Leilani Farha arbejder for FN, og i ‘Push’ rejser hun rundt til verdens storbyer for at tale med borgmestererne om de stigende boligpriser og om, hvad man kan gøre for at sikre, at storbyerne ikke kun bliver for eliten. Vi inviterer til politisk debat med nogle af sværvægterne inden for boligområdet for at finde ud af om fremtidens København udelukkende tilhører dem med mange penge. Ifølge FN er adgang til bolig en menneskeret, men hvordan sikrer vi, at alle kan finde en bolig i hovedstaden? Bør vi have en politisk regulering af markedet, så længe vores lønninger ikke kan følge med boligpriserne? Eller bør vi erkende, at vi ikke kan stille noget op overfor denne udvikling?
Med Ole Birk Olesen (transport-, bygnings- og boligminister), Helene Toxværd (Formand i LLO Hovedstaden og LLO Danmark), Kaare Dybvad (MF, Socialdemokratiet, medlem af Transport-, Bygnings- og Boligudvalget) og Curt Liliegreen (Projektdirektør i Boligøkonomisk Videnscenter). Moderator Gertrud Thisted Højlund (Vært TV2 News).

Køb billetter her

.

Debataften: Flygtninge og frivilligt hjælpearbejde

Lørdag d. 30/3 kl. 12:00 i Cinemateket

Visning af filmen ‘Humanity on Trial’ efterfulgt af paneldebat om flygtninge og frivilligt hjælpearbejde. Da flygtningekrisen rammer Europa, smider den unge dansker Salam alt hvad han har i hænderne og rejser til Grækenland for at hjælpe. Salams historie fortæller os om de absurde juridiske uretfærdigheder, der opstår i kølvandet på hans hjælpearbejde, men det er også en historie om en person, som ligesom så mange andre, frivilligt bruger deres hverdag på at hjælpe personer i nød. Med denne paneldebat stiller vi skarpt på medmenneskelighed, flygtninge og frivilligt hjælpearbejde. Hvad får nogle til at smide alt, hvad de har i hænderne og frivilligt hjælpe andre? Burde vi være flere, som gjorde det samme eller er det ‘nok’ at naboen gør det? Og løser civilsamfundets frivillig-drevne sociale hjælpsbevægelser i virkeligheden problemer, som staten og store nødhjælpsorganisationer burde løse? I panelet sidder Michala Clante Bendixen (Refugess Welcome), Mads Nygaard (Venligboerne), Ditte Bloch Noer (frivillig, Mellemfolkeligt Samvirke), Niels Nymann Eriksen (præst) og Manilla Ghafuri (underviser, storyteller og debattør). Moderator: Louise Stigsgaard (forfatter og redaktør på 360°).

Køb billetter her