CPH:DOX 2020 løfter sløret for de første 10 film og events

CPH:DOX vender tilbage i 2020 med et tværsnit af virkeligheden. I dag offentliggør vi de første 10 film med tilhørende debatter, talks og events. Mød Jan Grarup, Özlem Cekic, Feras Fayyad, Marie Watson, Vincent Hendricks – og mange flere.

Fra 18. til 29. marts er CPH:DOX tilbage med et virkelighedsbillede af verden anno 2020, men allerede i dag løftes sløret for de 10 første film, debatter og talks, der skal slå filmenes vigtighed fast og give indsigt i alt fra livet blandt sexarbejdere og krigskorrespondenter til unges online tilværelse og videnskabens forhold til dyreforsøg. CPH:DOX tager igen pulsen på vores fælles verden og komplicerede samtid.

Køb allerede nu billet til filmvisninger og arrangementer med navne som udenrigskorrespondenterne Ulla Terkelsen, Simi Jan, Rasmus Tantholdt og Jan Grarup, lyddesignerne Peter Albrechtsen, Heikki Kossi og den Oscar-nominerede Feras Fayyad, politikere som Martin Lidegaard og Brigitte Klintskov Jerkel, og debattører og eksperter som Özlem Cekic og Vincent Hendricks – og den professionelle gamer Marie Watson.

Glæd dig også til prisbelønnede Lauren Greenfields ‘The Kingmaker’ om Filippinernes førstedame Imelda Marcos, Eva Marie Rødbros længe ventede ‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’, en popkulturel kanyle ind i den udskældte og elskede kultfilm ‘Showgirls’ (med tilhørende drink-along og neglesalon), en hyldest til Hollywoods lydpioneer i Dolby Atmos i ‘Making Waves’ og et afro-portugisisk brag af en åbningsfest på Kunsthal Charlottenborg  med ‘Lisbon Beat’ og batida-kometen DJ Nigga Fox.

Se alle offentliggørelser her, læs mere nedenfor og køb dine billetter allerede nu.

  • I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die + intimkoncert, 18/3, Aveny-T
  • Space Dogs + paneldebat om dyreetik, 18/3, Cinemateket
  • Sing Me a Song + debat om unges online liv, 18/3, Cinemateket
  • A Gift from God + debat om militærkuppet i Tyrkiet, 19/3, Cinemateket
  • Lisbon Beat + åbningsfest, 20/3, Kunsthal Charlottenborg
  • You Don’t Nomi + drinks & neglesalon, 20/3, Cinemateket
  • This is Not a Movie + mød udenrigskorrespondenterne, 20/3, Aveny-T
  • Lovemobil + debat om sexarbejderes liv og arbejde, 21/3, Empire
  • Making Waves: The Art of Cinematic Sound + foley-workshop, 26/3, Big Bio Nordhavn
  • The Kingmaker + samtale om Filippinerne, 28/3, Empire Bio

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Aveny-T, 18. marts, 21:15
Køb billet her

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme…

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme og fællesskab. Eva Marie Rødbros film er en collage af subjektive snapshots fra et liv, der ikke kan rummes i en klassisk fortælling. Formen spejler situationen, og placerer Rødbros første lange film i et felt mellem kunstfotografi og rå socialrealisme. Der er langt til Hollywood.

Eva Marie Rødbro er allerede en stjerne og har trukket masser af opmærksomhed og begejstrede anmeldelser for sin seneste film med den poetiske titel ‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’. Filmen får Danmarkspremiere på Aveny-T, hvor kvinden bag filmens originalsoundtrack, Nurse (Josephine Struckmann), helt eksklusivt kommer og optræder med bl.a. filmens ikoniske nummer ‘Lonely Rider’ fra hendes debut ‘Revelations of a Girl’ efter filmen. Og så kan du selvfølgelig møde Eva Marie Rødbro til en Q&A efter premieren.

Se trailer her

Space Dogs

Cinemateket, 18. marts, 16:45
Køb billet her

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg…

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg, der også er en del af fortællingen om menneskehedens store skridt i månestøvler. ‘Space Dogs’ er en helt usædvanlig, uendelig smuk og barbarisk rå fortælling baseret på både arkivoptagelser fra rumprogrammet og nutidige poetiske billeder i øjenhøjde med de gadehunde, der i dag huserer i Moskvas gader – Laikas åndelige efterfølgere.

Efter visningen af ‘Space Dogs’ byder vi på en debat, der skal tage både os og spørgsmålet om dyreforsøg og videnskabelige gennembrud med ned på jorden igen. For hvad er de etiske grundregler bag dyreforsøg? Er der historiske opdagelser, der har spillet en så afgørende rolle for vores fælles fremtid, at de har været en abe, en skildpadde eller en gadehunds liv værd? Mød Peter Sandøe (professor i bioetik, KU), Kirsten Rosenmay Jacobsen (dyrlæge og medlem af Rådet for Dyreforsøg) og Kristian Hvidtfelt Nielsen (Lektor i videnskabshistorie, Aarhus Universitet). Moderator: Mie Stage, journalist på Ingeniøren.

Se trailer her

Sing Me a Song

Cinemateket, 18. marts, 16:30
Køb billet her

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der…

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der er blevet væltet bagover af teknologiens ankomst. De unge munke reciterer stadig bønner med bøjet hoved, men med smartphones i hænderne og opmærksomheden rettet ned mod skærmen. I ‘Sing Me a Song’ blandes den personlige coming of age-historie med en makropolitisk fortælling om teknologisk udvikling i verdens sidste ellers afkoblede land.

Fra Bhutans unge munke vender vi blikket hjemad. Med internet og avanceret teknologi som en velintegreret del af hverdagen, finder mange børn og unge en glæde ved både gaming og sociale medier. Nye relationer bliver dannet og ensomhed afværget, men det er også et rum hvor præstationsangst og likes styrer. CPH:DOX får besøg af filosof Vincent F. Hendricks og medieekspert Camilla Mehlsen, der står bag bogen ‘Like’, og som vil gå i dialog med en af Danmarks helt store gamere, Marie Watson, der siden hun var 14 år i gaming-verdenen har fundet et rum, hvor hun kan være sig selv, og samtidig har skabt sig en hel karriere på at live-streame, mens hun spiller.

A Gift From God

Cinemateket, 19. marts, 16:45
Køb billet her

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar…

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar. Baseret på afslørende optagelser, fortrolige dokumenter og vidneudsagn fra politiske flygtninge, tidligere embedsmænd og oppositionslederen Fethullah Gülen, giver Lorentzen et eksklusivt indblik i et styre og et land, der i netop disse år vækker både massiv bekymring og international kritik.

Situationen i Tyrkiet er kompliceret og kræver viden og perspektiv. Derfor inviterer vi efter filmen på en debat om filmens udlægning af kuppet såvel som Erdogans handlinger og de internationale konflikter, Tyrkiet siden hen er blevet involveret i med nogle af Danmarks dygtigste Tyrkiet-eksperter ved roret. Mød Martin Lidegaard (formand, Udenrigspolitisk Nævn), Özlem Cekic (debattør og foredragsholder), Pola Rojan Bagger (Mellemøstanalytiker) og Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen).

Se trailer her

Lisbon Beat

Kunsthal Charlottenborg, 20. marts, 21:45
Køb billet her

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken…

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle, med hver deres baggrund, kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken. Her tager de ældre musikere traditionelle afrikanske instrumenter i brug, og de unge producere og DJ’s skaber deres helt særegne hyperkinetiske og dansable lyd, som får dem fra gadefesterne i forstæderne til klubber verden rundt. Gennem ‘Lisbon Beat’ tegnes et energisk portræt af en by, med dens kultur og politiske problemer, samtidig med at der bliver kastet lys på, hvor vigtig musik kan være for identitet og fællesskab. 

Bliv blæst bagover af polyrytmer og eksperimenterende beats, når vi åbner dørene til vores åbningsfest, med ‘Lisbon Beat’ og efterfølgende DJ-set af DJ Nigga Fox. Vi sparker traditionen tro årets festival i gang på Charlottenborg og i år har vi inviteret DJ Nigga Fox, en af de mest prominente skikkelser indenfor den karakteristiske afro-portugisiske lyd, batida, til pulten for at sætte gang i dansegulvet.

Se trailer her

You Don’t Nomi

Cinemateket, 20. marts, 21:00
Køb billet her

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum…

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum for samtalen bliver alt fra kønskamp til kulturkritik vendt på hovedet, når de skarpeste kritikere her trækker fronterne op i et visuelt essay, der udelukkende består af klip fra hele Verhoevens livsværk. Med sin blanding af ekstrem kynisme og vulgær excess (cc: Donald Trump) er tiden måske endelig blevet moden til ‘Showgirls’

Kultfilm skal ses i biografen! Glæd dig til en dobbeltforestilling af både ‘You Don’t Nomi’ og naturligvis også Paul Verhoevens “masterpiece of shit”, ‘Showgirls’ – på 35 mm. Mellem de to filmvisninger indtager Politikens Felix Thorsen Katzenelson og en række begejstrede Showgirls-nørder scenen for yderligere at bygge forventningerne op omkring, hvorfor ‘Showgirls’ er så ikonisk en film. Vi præsenterer jer for et helt særligt drink-a-long-spil, serverer Vegas-drinks og åbner op for negle- og manicuresalon i Asta Bar, inden filmen starter, så alle kan få deres glam på – den helt rigtige måde at gå ind til en film, der er utroligt fascineret af – ja – negle.

This is Not a Movie

Aveny-T, 20. marts, 16:45
Køb billet her

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. 

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. Rolig og fattet fortæller Fisk historierne fra ofrenes perspektiv og udpeger magtens centrum. Gennem arkivklip, interviews og klip fra felten, tegnes et portræt af en ikke altid elsket karakter, der ikke desto mindre i flere årtier har vist os verdens grimmere sider og – ligesom filmens titel antyder – har insisteret på, at det her er virkeligheden, ikke en film.

Efter filmen inviterer vi til en eksklusiv samtale med en række af landets allerstørste udenrigskorrespondenter. Vi kommer i godt selskab, når Ulla Terkelsen, Rasmus Tantholdt, Simi Jan og Jan Grarup vil fortælle os om deres levede erfaringer fra verdens brændpunkter. Med afsæt i filmen og journalist Andreas Fugl Thøgersen ved roret, sætter vi gang i en samtale om hvordan medievirkelighedens forandringer også påvirker udenrigskorrespondenternes arbejde, hvad legendariske krigsreportere som Robert Fisk betyder for faget, og hvad udenrigskorrespondentens rolle i 2019 både er og bør være.

Se trailer her

Lovemobil

Empire Bio, 21. marts, 15:00
Køb billet her

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra.

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra, og afbrydes kun af samtaler med udlejeren Uschi – en ældre kvinde, der udlejer autocampere på dagsbasis. Men da en kollega en dag dræbes af en kunde, rystes dette mikrokosmos ud af sine vante rutiner og både Rita og Milena begynder at leder efter en anden levevej og et bedre liv.

Modsat Tyskland er prostitution i Danmark ikke legaliseret. Gennem afkriminaliseringen i 1999 blev det lovligt at købe og sælge sex, mens det fortsat ikke er anerkendt som erhverv. Men hvad betyder det i praksis for sexarbejderes liv og rettigheder? Vi har inviteret en række markante stemmer til at gøre os klogere. Mød sexarbejder Sofie Brandvarm, socialordfører for Konservative Brigitte Klintskov Jerkel samt talspersoner for SIO (Sexarbejdernes interesseorganisation) og andre eksperter.

Se trailer her

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Big Bio Nordhavn, 26. marts, 18:30
Køb billet her

I ‘Making Waves’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt…

I ‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt over Vietnams jungle. Gennem filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et hidtil uset – og uhørt – indblik i arbejdet med at skabe uforglemmelige lyddesigns, mens vi kommer helt tæt på levende legender som Walter Murch (‘Apocalypse Now’), Ben Burtt (‘Star Wars’) og Gary Rydstrom (‘Jurassic Park’).

CPH:DOX får fornemt besøg, når en af Danmarks dygtigste lyddesignere, Peter Albrechtsen, den Oscar-nominerede instruktør Feras Fayyad og den finske foley-kunstner Heikki Kossi, efter visningen vil tale videre om vigtigheden af lyddesign i dokumentarfilm. Albrechtsen har senest blandt andet lavet lyddesign på eventyrfilm som ‘Valhalla’ og ‘Vildheks’, men han arbejder også meget med dokumentarfilm og har netop færdiggjort sin første af slagsen i Dolby Atmos, nemlig Fayyads ‘The Cave’ (2019), som Kossi også har lavet foley-lyd på.

 

Helt eksklusivt viser vi endda ‘Making Waves’ i netop Dolby Atmos, når vi byder indenfor i Københavns nye biograf Big Bio i Nordhavn og dermed til en lydoplevelse af en anden verden!

Heikki Kossi kommer desuden ikke bare til Big Bio med al sin viden, men laver efter filmen også en ganske særlig foley-workshop, hvor publikum kan være med til at lægge ny lyd til nogle af deres yndlingsfilm. OBS! Det er gratis at deltage i workshoppen, men der er kun plads til 16 deltagere. Først til mølle ved tilmelding til marie@cphdox.dk. NB: Samtale og workshop er på engelsk.

Se trailer her

The Kingmaker

Empire Bio, 28. marts, 15:00
Køb billet her

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og…

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og stålsat på at få sin søn, Ferdinand ‘Bongbong’, valgt som vicepræsident for den kontroversielle præsident Duterte. Den prisvindende dokumentarist, Lauren Greenfield, har fået eksklusiv adgang til Marcos, der i filmen åbent fortæller (sin egen version af) historien om førstedamen, der ville være hele befolkningens moder.

Kan der trækkes tråde fra Marcos-familiens regime til den kontroversielle, nuværende præsident Rodrigo Duterte? Og er Dutertes krig mod narko og konflikter med FN et direkte produkt af tidens ‘post-truth’-tendenser og forestillingen om den stærke leder? Denne aften sætter vi fokus på den politiske situation i Filippinerne i selskab med Duncan McCargo (professor i Statskundskab, KU og direktør, Nordic Institute of Asian Studies) og Laila Matar (FN-vicedirektør, Human Rights Watch). Bliv klogere på den filippinske situation og historie fra uafhængigheden i 1946 over Marcos-tiden og frem til Duterte idag. NB: Samtalen er på engelsk.

Se trailer her