CPH:DOX 2020 løfter sløret for de første film og events

Fra 18. til 29. marts vender CPH:DOX tilbage med et tværsnit af virkeligheden anno 2020. Her på siden kan du følge med i alle de seneste offentliggørelser, der allerede tæller flere film, og vedkommende debatter og talks med navne som Jan Grarup, Özlem Cekic, Feras Fayyad, Marie Watson og Vincent Hendricks.

Få indsigt i alt fra livet blandt sexarbejdere og krigskorrespondenter til unges online tilværelse, når CPH:DOX igen tager pulsen på vores fælles verden og komplicerede samtid.

Se alle offentliggjorte film og events herunder og køb dine billetter allerede i dag.

Shade Grown Coffee

Big Bio Nordhavn, 18. marts, 18.30
Køb billet her

Drevet af kærligheden til kaffe og lysten til at skabe konkret forandring følger ‘Shade Grown Coffee’ vejen fra kaffeplantens spæde vækst og røde bær til den dampende varme kop kaffe, der serveres over hele verden – også hos danske Coffee Collective, som spiller en central rolle. Filmen undersøger den globale kaffeproduktion…

Drevet af kærligheden til kaffe og lysten til at skabe konkret forandring følger ‘Shade Grown Coffee’ vejen fra kaffeplantens spæde vækst og røde bær til den dampende varme kop kaffe, der serveres over hele verden – også hos danske Coffee Collective, som spiller en central rolle. Filmen undersøger den globale kaffeproduktion og giver et konkret indblik i en helt særlig dyrkningsmetode, som gavner både naturen og de mennesker, der arbejder på de skyggefulde kaffeplantager verden over. Rejs med til Etiopien, Jamaica og El Salvador i en film, der er et must for både kaffeelskere og klimaforkæmpere.

Vi inviterer indenfor til en aften i kvalitetskaffens navn når ‘Shade Grown Coffee’ har verdenspremiere på CPH:DOX. Mød instruktør Alexander Kinnunen, medstifter af Coffee Collective Casper Engel Rasmussen og den etiopiske kaffefarmer, leverandør til Coffee Collective og hovedrolle i filmen, Akmel Nuri, der i anledningen af premieren er rejst med til Danmark. Efter filmen byder vi på professionel kaffesmagning i Big Bio Nordhavns café, når Casper og Akmel som kyndige guides vil gøres os klogere på ristninger, nuancer, smag – og hvordan man slubrer kaffen i sig på den helt rigtige måde. NB: Samtalen vil foregå på engelsk.

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Aveny-T, 18. marts, 21:15
Køb billet her

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme…

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme og fællesskab. Eva Marie Rødbros film er en collage af subjektive snapshots fra et liv, der ikke kan rummes i en klassisk fortælling. Formen spejler situationen, og placerer Rødbros første lange film i et felt mellem kunstfotografi og rå socialrealisme. Der er langt til Hollywood.

Eva Marie Rødbro er allerede en stjerne og har trukket masser af opmærksomhed og begejstrede anmeldelser for sin seneste film med den poetiske titel ‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’. Filmen får Danmarkspremiere på Aveny-T, hvor kvinden bag filmens originalsoundtrack, Nurse (Josephine Struckmann), helt eksklusivt kommer og optræder med bl.a. filmens ikoniske nummer ‘Lonely Rider’ fra hendes debut ‘Revelations of a Girl’ efter filmen. Og så kan du selvfølgelig møde Eva Marie Rødbro til en Q&A efter premieren.

Se trailer her

Space Dogs

Cinemateket, 18. marts, 16:45
Køb billet her

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg…

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg, der også er en del af fortællingen om menneskehedens store skridt i månestøvler. ‘Space Dogs’ er en helt usædvanlig, uendelig smuk og barbarisk rå fortælling baseret på både arkivoptagelser fra rumprogrammet og nutidige poetiske billeder i øjenhøjde med de gadehunde, der i dag huserer i Moskvas gader – Laikas åndelige efterfølgere.

Efter visningen af ‘Space Dogs’ byder vi på en debat, der skal tage både os og spørgsmålet om dyreforsøg og videnskabelige gennembrud med ned på jorden igen. For hvad er de etiske grundregler bag dyreforsøg? Er der historiske opdagelser, der har spillet en så afgørende rolle for vores fælles fremtid, at de har været en abe, en skildpadde eller en gadehunds liv værd? Mød Peter Sandøe (professor i bioetik, KU), Kirsten Rosenmay Jacobsen (dyrlæge og medlem af Rådet for Dyreforsøg) og Kristian Hvidtfelt Nielsen (Lektor i videnskabshistorie, Aarhus Universitet). Moderator: Mie Stage, journalist på Ingeniøren.

Se trailer her

Sing Me a Song

Cinemateket, 18. marts, 16:30
Køb billet her

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der…

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der er blevet væltet bagover af teknologiens ankomst. De unge munke reciterer stadig bønner med bøjet hoved, men med smartphones i hænderne og opmærksomheden rettet ned mod skærmen. I ‘Sing Me a Song’ blandes den personlige coming of age-historie med en makropolitisk fortælling om teknologisk udvikling i verdens sidste ellers afkoblede land.

Fra Bhutans unge munke vender vi blikket hjemad. Med internet og avanceret teknologi som en velintegreret del af hverdagen, finder mange børn og unge en glæde ved både gaming og sociale medier. Nye relationer bliver dannet og ensomhed afværget, men det er også et rum hvor præstationsangst og likes styrer. CPH:DOX får besøg af filosof Vincent F. Hendricks og medieekspert Camilla Mehlsen, der står bag bogen ‘Like’, og som vil gå i dialog med en af Danmarks helt store gamere, Marie Watson, der siden hun var 14 år i gaming-verdenen har fundet et rum, hvor hun kan være sig selv, og samtidig har skabt sig en hel karriere på at live-streame, mens hun spiller.

Collective

Aveny-T, 18. marts, 16:30
Køb billet her

I oktober 2015 brød natklubben Colectiv i Bucharest i brand og forårsagede en de største katastrofer i nyere rumænsk historie. 27 mennesker døde, mens 180 kom alvorligt til skade. Men katastrofen skulle vise sig at være endnu større, for da journalisterne på en lokal sportsavis kaster sig over sagen…

I oktober 2015 brød natklubben Colectiv i Bucharest i brand og forårsagede en de største katastrofer i nyere rumænsk historie. 27 mennesker døde, mens 180 kom alvorligt til skade. Men katastrofen skulle vise sig at være endnu større, for da journalisterne på en lokal sportsavis kaster sig over sagen, viser hele den rumænske sundhedssektor og socialdemokratiske regering sig at være involveret. Rumænske Alexander Nanau har med ‘Collective’ skabt et hæsblæsende portræt af korrumperede magthavere og idealistiske journalister, der nærmest er trådt ud af film som ‘Spotlight’ og ‘The Insider’, og som nægter at give op, før historien er ude.

Mød fire af Danmarks skarpeste graverjournalister, der alle har det tilfælles, at de har vundet den ærefulde Cavling-pris for et stykke enestående journalistisk arbejde. Mød Morten Pihl og Tea Krogh Sørensen, der netop har vundet Cavlingprisen 2019 for deres artikelserie ‘Det Store Sundhedssvigt’, samt Eva Jung, der sammen med sine kollegaer fra Berlingske vandt prisen i 2018 og siden har udgivet bogen Beskidte Milliarder om hvidvask-sagen i Danske Bank og Michael Klint, der lige som Morten Pihl hele tre gange har vundet Cavlingprisen for sit dokumentariske arbejde. Moderator: John Hansen, graverchef på Politiken.

A Gift From God

Cinemateket, 19. marts, 16:45
Køb billet her

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar…

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar. Baseret på afslørende optagelser, fortrolige dokumenter og vidneudsagn fra politiske flygtninge, tidligere embedsmænd og oppositionslederen Fethullah Gülen, giver Lorentzen et eksklusivt indblik i et styre og et land, der i netop disse år vækker både massiv bekymring og international kritik.

Situationen i Tyrkiet er kompliceret og kræver viden og perspektiv. Derfor inviterer vi efter filmen på en debat om filmens udlægning af kuppet såvel som Erdogans handlinger og de internationale konflikter, Tyrkiet siden hen er blevet involveret i med nogle af Danmarks dygtigste Tyrkiet-eksperter ved roret. Mød Martin Lidegaard (formand, Udenrigspolitisk Nævn), Özlem Cekic (debattør og foredragsholder), Pola Rojan Bagger (Mellemøstanalytiker) og Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen).

Se trailer her

Love Child

Grand Teatret, 19. marts, 18:45
Køb billet her

Leila og Sahand er lykkelige sammen, har en lille søn og er klar til en ny start på livet. Men der er et stort problem: De er begge stadig gift med andre mennesker. Og det har alvorlige konsekvenser i deres hjemland, Iran. Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger familien…

Leila og Sahand er lykkelige sammen, har en lille søn og er klar til en ny start på livet. Men der er et stort problem: De er begge stadig gift med andre mennesker. Og det har alvorlige konsekvenser i deres hjemland, Iran. Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger familien på flugt til Tyrkiet og over de næste seks år, mens de forsøger at slippe gennem asylprocessen og blive anerkendt som familie. Mulvads blik viger ikke fra Leila og Sahand, hverken i de forelskede øjeblikke eller i de pinefulde processer, de også må igennem for at kunne leve et liv i sikkerhed som den lille familie, de allerede er.

Hvad er prisen for at elske et andet menneske? For nogle mennesker kan det være et spørgsmål om liv og død. For i et land som Iran er prisen høj, når man elsker en anden, end den man giftede sig med. Efter den danske premiere på Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger vi op på filmen med en debat, om at flygte i kærlighedens navn. Mød asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer, den iranskfødte komiker og skuespiller Ellie Jokar (‘Det slører stadig’, ‘Den lyserøde taxi’) og filmens instruktør Eva Mulvad. Moderator: Journalist og jurist Nima Zamani. 

Lisbon Beat

Kunsthal Charlottenborg, 20. marts, 21:45
Køb billet her

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken…

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle, med hver deres baggrund, kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken. Her tager de ældre musikere traditionelle afrikanske instrumenter i brug, og de unge producere og DJ’s skaber deres helt særegne hyperkinetiske og dansable lyd, som får dem fra gadefesterne i forstæderne til klubber verden rundt. Gennem ‘Lisbon Beat’ tegnes et energisk portræt af en by, med dens kultur og politiske problemer, samtidig med at der bliver kastet lys på, hvor vigtig musik kan være for identitet og fællesskab. 

Bliv blæst bagover af polyrytmer og eksperimenterende beats, når vi åbner dørene til vores åbningsfest, med ‘Lisbon Beat’ og efterfølgende DJ-set af DJ Nigga Fox. Vi sparker traditionen tro årets festival i gang på Charlottenborg og i år har vi inviteret DJ Nigga Fox, en af de mest prominente skikkelser indenfor den karakteristiske afro-portugisiske lyd, batida, til pulten for at sætte gang i dansegulvet.

Se trailer her

You Don’t Nomi

Cinemateket, 20. marts, 21:00
Køb billet her

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum…

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum for samtalen bliver alt fra kønskamp til kulturkritik vendt på hovedet, når de skarpeste kritikere her trækker fronterne op i et visuelt essay, der udelukkende består af klip fra hele Verhoevens livsværk. Med sin blanding af ekstrem kynisme og vulgær excess (cc: Donald Trump) er tiden måske endelig blevet moden til ‘Showgirls’

Kultfilm skal ses i biografen! Glæd dig til en dobbeltforestilling af både ‘You Don’t Nomi’ og naturligvis også Paul Verhoevens “masterpiece of shit”, ‘Showgirls’ – på 35 mm. Mellem de to filmvisninger indtager Politikens Felix Thorsen Katzenelson og en række begejstrede Showgirls-nørder scenen for yderligere at bygge forventningerne op omkring, hvorfor ‘Showgirls’ er så ikonisk en film. Vi præsenterer jer for et helt særligt drink-a-long-spil, serverer Vegas-drinks og åbner op for negle- og manicuresalon i Asta Bar, inden filmen starter, så alle kan få deres glam på – den helt rigtige måde at gå ind til en film, der er utroligt fascineret af – ja – negle.

This is Not a Movie

Aveny-T, 20. marts, 16:45
Køb billet her

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. 

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. Rolig og fattet fortæller Fisk historierne fra ofrenes perspektiv og udpeger magtens centrum. Gennem arkivklip, interviews og klip fra felten, tegnes et portræt af en ikke altid elsket karakter, der ikke desto mindre i flere årtier har vist os verdens grimmere sider og – ligesom filmens titel antyder – har insisteret på, at det her er virkeligheden, ikke en film.

Efter filmen inviterer vi til en eksklusiv samtale med en række af landets allerstørste udenrigskorrespondenter. Vi kommer i godt selskab, når Ulla Terkelsen, Rasmus Tantholdt, Simi Jan og Jan Grarup vil fortælle os om deres levede erfaringer fra verdens brændpunkter. Med afsæt i filmen og journalist Andreas Fugl Thøgersen ved roret, sætter vi gang i en samtale om hvordan medievirkelighedens forandringer også påvirker udenrigskorrespondenternes arbejde, hvad legendariske krigsreportere som Robert Fisk betyder for faget, og hvad udenrigskorrespondentens rolle i 2019 både er og bør være.

Se trailer her

Martin Margiela: In His Own Words

Kunsthal Charlottenborg, 21. marts, 16:45
Køb billet her

Da Martin Margiela brød igennem i 1990’erne var han så langt foran alle andre, at resten af verden stadig er i gang med at indhente ham. Den mystiske modedesigner, der tænkte som en kunstner og som med et enkelt og genialt greb kunne vende op og ned på alt, og…

Da Martin Margiela brød igennem i 1990’erne var han så langt foran alle andre, at resten af verden stadig er i gang med at indhente ham. Den mystiske modedesigner, der tænkte som en kunstner og som med et enkelt og genialt greb kunne vende op og ned på alt, og som tidligt valgte at være anonym. Det er den slags stof, myter er gjort af. Men i stedet for at dyrke myten inviteres vi sensationelt ind i Margielas personlige atelier – og i hans hjerne – med ham selv som (audio)guide! En dybt inspirerende film om modens svar på Banksy, om at tænke radikalt kreativt og om at bryde traditionens usynlige grænser.

Martin Margiela er et mysterium, vi sammen skal blive klogere på, når vi sammen med Copenhagen Fashion Week og Normann Copenhagen inviterer en række eksperter til efter filmen at afmaskere den ikoniske designer. Mød Else Skjold (lektor på KADK), Ane Lynge-Jorlén (direktør, Designer’s Nest) og filmens instruktør, Reiner Holzemer i en samtale om Margielas banebrydende designs og indflydelse på modeverdenen, også i dag. Rammerne for samtalen er den smukke Social Cinema på Kunsthal Charlottenborg. NB: samtalen er på engelsk.

Lovemobil

Empire Bio, 21. marts, 15:00
Køb billet her

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra.

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra, og afbrydes kun af samtaler med udlejeren Uschi – en ældre kvinde, der udlejer autocampere på dagsbasis. Men da en kollega en dag dræbes af en kunde, rystes dette mikrokosmos ud af sine vante rutiner og både Rita og Milena begynder at leder efter en anden levevej og et bedre liv.

Modsat Tyskland er prostitution i Danmark ikke legaliseret. Gennem afkriminaliseringen i 1999 blev det lovligt at købe og sælge sex, mens det fortsat ikke er anerkendt som erhverv. Men hvad betyder det i praksis for sexarbejderes liv og rettigheder? Vi har inviteret en række markante stemmer til at gøre os klogere. Mød lektor ved Aalborg Universitet Marlene Spanger, sexarbejder Sofie Brandvarm, socialordfører for Konservative Brigitte Klintskov Jerkel og talspersoner for SIO (Sexarbejdernes interesseorganisation). Efter film og debat kan du i Empires gård kigge ind forbi Sexelancen – en ombygget varevogn, der har til formål at give de gadebaserede sexarbejdere bedre arbejdsforhold. De frivillige vil stå klar til fremvisning af vognen og eventuelle spørgsmål. 

Se trailer her

Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power

Den Sorte Diamant, 25. marts, 19:00
Køb billet her

Imens autoritære ledere kommer til magten, anti-abort-bevægelser vinder indpas og klimatruslen lurer i baggrunden, har Margaret Atwoods forfatterskab fået nyt liv. Med tv-versionen af ‘The Handmaid’s Tale’, er Atwoods navn blevet cementeret verden over. 

Imens autoritære ledere kommer til magten, anti-abort-bevægelser vinder indpas og klimatruslen lurer i baggrunden, har Margaret Atwoods forfatterskab fået nyt liv. Med tv-versionen af den dystopiske ‘The Handmaid’s Tale’, er Atwoods navn blevet cementeret verden over. I denne portrætfilm følger vi den ukuelige 80-årige Atwood på hendes tour verden rundt i forbindelse med den længe ventede udgivelse af ‘The Testaments’, der netop er udkommet på dansk med titlen Gileads Døtre. Filmen giver os et hjertevarmt indblik i et liv centreret omkring Atwoods passion for både litteratur, politik og natur, og gennem arkivklip og interviews tegnes et billede af en kvinde, der livet igennem har sagt, hvad hun mente – og sat handling bag sine ord.

Margaret Atwood er en af verdens største forfattere, der med sine fremtidsdystopier, skildringer af stærke kvinder og aktivistiske virke synes mere aktuel end nogensinde før. CPH:DOX og Den Kongelige Diamant byder indenfor til Danmarkspremiere på den nye Atwood-dokumentarfilm i Dronningesalen, hvor en række af Danmarks skarpeste anmeldere og kritikere også går på scenen for at åbne Atwoods forfatterskab yderligere op. Visningen er en del af DOX:DIREKTE, og både film og samtale live-streames ud til biblioteker over hele landet. Kontakt dit lokale bibliotek for mere info.

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Big Bio Nordhavn, 26. marts, 18:30
Køb billet her

I ‘Making Waves’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt…

I ‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt over Vietnams jungle. Gennem filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et hidtil uset – og uhørt – indblik i arbejdet med at skabe uforglemmelige lyddesigns, mens vi kommer helt tæt på levende legender som Walter Murch (‘Apocalypse Now’), Ben Burtt (‘Star Wars’) og Gary Rydstrom (‘Jurassic Park’).

CPH:DOX får fornemt besøg, når en af Danmarks dygtigste lyddesignere, Peter Albrechtsen, den Oscar-nominerede instruktør Feras Fayyad og den finske foley-kunstner Heikki Kossi, efter visningen vil tale videre om vigtigheden af lyddesign i dokumentarfilm. Albrechtsen har senest blandt andet lavet lyddesign på eventyrfilm som ‘Valhalla’ og ‘Vildheks’, men han arbejder også meget med dokumentarfilm og har netop færdiggjort sin første af slagsen i Dolby Atmos, nemlig Fayyads ‘The Cave’ (2019), som Kossi også har lavet foley-lyd på.

Helt eksklusivt viser vi endda ‘Making Waves’ i en Dolby Atmos-biograf, når vi byder indenfor i den helt nye Big Bio i Nordhavn og dermed til en lydoplevelse af en anden verden! Heikki Kossi kommer desuden ikke bare til Big Bio med al sin viden, men laver efter filmen også en ganske særlig foley-workshop, hvor publikum kan være med til at lægge ny lyd til nogle af deres yndlingsfilm. OBS! Det er gratis at deltage i workshoppen, men der er kun plads til 16 deltagere. Først til mølle ved tilmelding til marie@cphdox.dk. NB: Samtale og workshop er på engelsk.

Se trailer her

The Kingmaker

Empire Bio, 28. marts, 15:00
Køb billet her

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og…

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og stålsat på at få sin søn, Ferdinand ‘Bongbong’, valgt som vicepræsident for den kontroversielle præsident Duterte. Den prisvindende dokumentarist, Lauren Greenfield, har fået eksklusiv adgang til Marcos, der i filmen åbent fortæller (sin egen version af) historien om førstedamen, der ville være hele befolkningens moder.

Kan der trækkes tråde fra Marcos-familiens regime til den kontroversielle, nuværende præsident Rodrigo Duterte? Og er Dutertes krig mod narko og konflikter med FN et direkte produkt af tidens ‘post-truth’-tendenser og forestillingen om den stærke leder? Denne aften sætter vi fokus på den politiske situation i Filippinerne i selskab med ekspert Laila Matar (FN-vicedirektør, Human Rights Watch). Bliv klogere på den filippinske situation og historie fra uafhængigheden i 1946 over Marcos-tiden og frem til Duterte idag. NB: Samtalen er på engelsk.

Se trailer her

Vinterrejse

Grand Teatret, 22. marts, 16:40
Køb billet her

Den prisvindende dokumentarist Anders Østergaard er tilbage med ‘Vinterrejse’ – en familiehistorie, fortalt af radioværten Martin Goldsmith, hvis forældre var klassiske musikere i forbundet, indtil de måtte flygte til USA. Et bevægende og ukendt kapitel af Hitler-Tysklands historie, der trækker spor op til en nutid fuld af traumer og tabuer.

Efter premieren på ‘Vinterrejse’ kan du møde instruktør Anders Østergaard (‘Gasolin’, ‘Tintin et Moi’, ‘Burma VJ’) i en samtale med senior-researcher hos DIIS, Cecilie Felicia Stokholm Banke, der blandt andet forsker i antisemitisme, Holocaust og kollektiv hukommelse i Europa. Samtalen modereres af kronikredaktør på Politiken, Marcus Rubin. Oplev desuden Anders Østergaard samme dag på festivalen Historiske Dage, hvor han fortæller om ‘Vinterrejse’ og viser klip fra filmen. Læs mere på historiskedage.dk.

Under Hitlers ledelse fik jødiske kunstnere i Tyskland mulighed for at fortsætte deres arbejde ved at indgå en djævelsk pagt med Goebbels og hans Jødiske Kulturforbund: En samling af jødiske musikere og teaterfolk, der kun måtte optræde for et jødisk publikum.

Bitter Love

Kunsthal Charlottenborg, 26. marts, 17:30
Køb billet her

Hvad kommer efter den eneste ene? Og er det muligt at finde kærligheden igen, når man har lagt sit første kærlighedsliv bag sig? Som flertallet af passagerne ombord på skibet i ‘Bitter Love’, søger flere ældre i dag efter den næste store kærlighed, for hvorfor leve resten af livet i ensomhed, når man kan dele det med en anden?

Efter visningen af ‘Bitter Love’ følger vi op på filmen med en samtale om at finde kærligheden senere i livet. Mød ægteparret Astrid Høgh og Torben Jensen (kendt fra DR-dokumentaren ‘7-9-13’) og antropolog Bjarke Oxlund (Ældre Sagen), der har forsket i, hvordan ældre bliver stadig mere friske og aktive.

Alle ombord savner noget i deres liv: lykke, kærlighed, selskab – og de heldige finder hvad de søger undervejs. Vi er på et russisk cruise-skib, et flydende mikrokosmos af billig luksus, hvor et bredt og varieret persongalleri af passagerer i fællesskab driver ned af Volga-floden. De fleste har deres bedste år bag sig, og de ved det. Men selv de unge har det ikke nødvendigvis let med kærligheden og hinanden. Selv en spåkone er der med ombord, en vaskeægte rappenskralde, der ikke lægger fingre imellem, når hendes medpassagerer kommer forbi for at høre hvad fremtiden vil bringe. Livet er langt, lykken er lunefuld, men den tragikomiske tone er mest af alt morsom og hjertevarm, og uden at afsløre for meget er der udsigt til en happy ending allerede før rejsen er omme. Polske Jerzy Sladkowski har med ‘Bitter Love’ skabt en sjov, charmerende og menneskeklog film, der nok skal vinde et hjerte eller to.