I samarbejde med tænketanken Justitia og Advokatsamfundet, og med støtte fra Dreyers Fond, lancerer CPH:DOX i år festivalprogrammet JUSTICE med dokumentarfilm, talks og debatter om frihedsrettigheder, retssikkerhed og retsstatens udfordringer.

Er alle lige under loven?

Retssikkerhed og frihed er fundamentale elementer i det danske demokratiske samfund, men udfordringer som terror, migration og globalisering fører til løsninger, der sætter retsstaten under pres.

Alt fra overvågning af private borgere til ’særlove’ i det demokratiske samfund gør det vigtigt at oplyse om og kvalificere den offentlige debat. Vi må og skal forholde os til forholdene mellem sikkerhed og frihed, etik og jura, retsstat og demokrati – samt de grundlæggende elementer, der rent faktisk udgør retsstaten.

Diskussion & debat

Derfor har vi skabt festivalprogrammet JUSTICE, der består af dokumentarfilm, debatter, talks, en kunstudstilling og undervisningstiltag på CPH:DOX 2018. JUSTICE er skabt med støtte fra Dreyers Fond, i samarbejde med tænketanken Justitia og Advokatsamfundet, samt med hjælp fra Institut for Menneskerettigheder, Nikolaj Kunsthal og Det Juridiske Fakultet.

Vi præsenterer et nuanceret program, som lægger sager frem til diskussion og debat, frem for at præsentere en ensidig fremstilling af virkeligheden. Dokumentarfilm er generelt et stærkt medium til at formidle og skabe forståelse af komplekse samfundsproblemstillinger og danne grobund for en kvalificeret debat, men vi opkvalificerer filmene yderligere ved at invitere førende advokater, fagpersoner og professionelle ind til filmvisningerne i debat og samtale med publikum.

Hele programmet bliver først offentliggjort den 16. februar, men allerede i dag kan vi løfte sløret for en håndfuld af filmene – samt åbne billetsalg til to helt særlige events.

Pre-Crime & debat

JUSTICE bliver skudt i gang med et stort åbningsarrangement 15. marts, hvor filmen ’Pre-Crime’ bliver vist, med efterfølgende debat om politiets øgede overvågning, og hvordan dette udfordrer princippet om, at vi alle er lige for loven. I debatten deltager bl.a. Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia, direktør i Rigspolitiet Svend Larsen og retsordfører Josephine Fock (Å).

‘Pre-Crime’ er en doku-thriller om statens brug af nye algoritmer og big data, der kan forudse forbrydelser, før de bliver begået. Men hvad nu hvis algoritmerne er forkerte? Mød både computer-eksperterne og de allerede mistænkte, der endnu ikke har gjort noget forkert, i en tankevækkende film, der vender op og ned på skyld og uskyld. Filmen af Monika Hielscher og Matthias Heeder stiller de helt rigtige spørgsmål – før det er for sent. Visningen er den 15. marts kl. 16.40 i Grand Teatret – mere på Facebook.

Recruiting for Jihad & debat

Den 18. marts viser vi ’Recruiting for Jihad’, der i tre år følger den unge, norske jihadist Ubaydullah Hussein i en kontroversiel film om radikalisering, ekstremisme og det frie samfunds modsvar. Visningen bliver efterfulgt af en debat med direktør i Justitia, Jacob Mchangama, filmens to instruktører samt journalist, forfatter og særlig rådgiver for Justitsministeren, Jakob Sheikh, der som journalist tidligere har beskæftiget sig med radikaliserede unge.

Ubaydullah Hussein er leder af den jihadistiske gruppe Profetens Ummah, der rekrutterer unge nordmænd til hellig krig og offentligt støtter terror uden at blinke. Instruktørerne Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Khan Farooq har selv været i juridisk modvind undervejs i de tre år, de fulgte den unge ekstremist, der aldrig selv kunne drømme om at forlade sit trygge Norge i profetens navn. For hvordan håndterer et frit samfund sine radikale modstandere uden at give køb på sine egne grundlæggende frihedsprincipper? Visningen er den 18. marts kl. 16.45 i Cinemateket – mere på Facebook.

Programmet byder også på dokumentarfilmen ’The Judge’, der følger Mellemøstens første kvindelige Sharia-dommer, som også er selvudråbt feminist, på arbejde i en mandsdomineret virkelighed, hvor ret og religion mødes. ’Playing God’ portrætterer Ken Feinberg, USAs førende jurist med speciale i katastrofer og den første, magthaverne ringer til efter 9/11 og oliespildet i den mexicanske golf. En kontroversiel figur, der mere end nogen anden legemliggør de etiske paradokser i moderne jura. Her: Hvor meget er et menneskeliv værd?

Endelig viser vi også ’The Congo Tribunal’, om den meget lange, blodige om komplekse situation i Den Demokratiske Republik  – som bliver efterfulgt af debat mellem Frederik Harhoff, tidligere dommer ved den internationale krigsforbryderdomstol, og Sylvestre Bisimwa, der er congolesisk menneskerettighedsadvokat og med i filmen. Billetsalg til disse events, samt resten af JUSTICE-programmet, bliver åbnet 16. februar 2018.

Justitia-podcast

Sideløbende med JUSTICE programmet lancerer tænketanken Justitia i dag første afsnit af podcasten “Clear and Present Danger – A History of Free Speech”. Hver 14. dag guider Jacob Mchangama dig gennem ytringsfrihedens historie, lige fra Sokrates’ retssag til The Great Firewall i Kina.

Her på cphdox.dk sender vi hvert 14. dag frem til festivalen et nyt afsnit af podcasten. I dag kan du give dig i kast med podcastens første afsnit på www.cphdox.dk/justice