Verdenspremieren på Marie Skovgaards ‘Reformisten’ om Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan, bliver åbningsfilm på den 16. udgave af den internationale dokumentarfilmfestival, CPH:DOX. Aftenens øvrige program giver ordet til en række nye og markante stemmer fra den nydanske kvindebevægelse.

For første gang nogensinde inviterer CPH:DOX sammen med hovedsponsoren Normann Copenhagen til åbningsgalla i de historiske omgivelser i Musikkonservatoriets Koncertsal på Frederiksberg. Onsdag den 20. marts åbner festivalen med verdenspremieren på Marie Skovgaards ‘Reformisten’ som følger den danske imam, religionssociolog og samfundsdebattør Sherin Khankan i sine bestræbelser på at etablere en af Europas første moskeer ledet af kvinder, Mariam Moskeen, midt i København.

Om valget af åbningsfilmen på CPH:DOX 2019 siger festivaldirektør, Tine Fischer:

“Vi har valgt at åbne årets festival med en film om en af Europas første moskeer ledet af kvinder, fordi behovet for et projekt af denne art reflekterer én af samtidens store, markante bevægelser. Den nydanske kvindekamp har for alvor markeret sig i den offentlige samfundsdebat med kunstnere, meningsdannere og politikere som Sara Omar, Sofie Jamal, Nastasha Al-Hariri, Khaterah Parwani, Geeti Amiri og Sherin Khankan som centrale stemmer. De er i deres forskellighed fælles om at arbejde henimod lige rettigheder for piger og kvinder i de muslimske miljøer. Og de er fælles om at investere personligt mod og engagement og ikke mindst dele private fortællinger, som vi som kulturorganisation gerne vil være med til at udbrede og understøtte. Vi ved at kunst kan ændre verden og der er ingen tvivl om, at den nydanske kvindebevægelse er i fuld gang med at skabe blivende forandring.”

”Reformisten udspiller sig i Danmark og er mit personlige bidrag til en vigtig debat om tolerance og ligestilling. Gennem fire år har jeg fulgt en række aktivister, som brænder for at påvirke den måde vi taler om og behandler hinanden på. Intet kan glæde mig mere, end at lade filmen åbne i København”, siger filmens instruktør Marie Skovgaard om at skulle åbne CPH:DOX.

Filminstruktør Marie Skovgaard, som står bag årets åbningsfilm, er stærkt optaget af minoriteter og ligestilling; temaer, der også har været gennemgående i hendes tidligere projekter, DR-serien ’Børn alene på flugt’ (Children on the Run) og det digitale projekt ‘Syriatypes’. Derudover har hun co-instrueret VR-projektet ‘Afripedia’ og lavet film i Syrien.

Det øvrige program for åbningsgallaen er udviklet i samarbejde med teater- og performance-kompagniet Fix & Foxy af Naiha Khiljee, Nafisa Fiidow, Jihaan Yussuf, Noura Bittar Søborg, Hinda Olad, Amina Elmi og Tue Biering. Fix & Foxy har senest markeret sig med teaterforestillingen ‘Mod alle odds’ på Betty Nansen Teatret.

Et relevant bidrag til den nydanske kvindekamp

‘Reformisten’ følger den danske, kvindelige imam Sherin Khankan gennem fire år: fra grundlæggelsen af en af Europas første kvindemoskeer midt i København til hendes kriser og kampe og interne uenigheder i moskeen. Sherins aktivistiske arbejde er en konstant forhandling mellem synspunkter. For hvor langt kan hun og andre aktivistiske muslimer gå i deres moderne tolkning af koranen? ‘Reformisten’ er et relevant bidrag til den aktuelle, verserende debat om den store kvindefrigørelse, der udspiller sig i de muslimske miljøer herhjemme – og samtidig historien om en kvinde, der har modet til at gå sine egne veje.

Sherin Khankan trådte for alvor ind i offentlighedens lys i 2002 som folketingskandidat for Det Radikale Venstre, og er siden blevet kendt som initiativtager bag organisationerne Kritiske Muslimer og Exitcirklen, der er målrettet kvinder udsat for psykisk vold og social og religiøs kontrol. Hun har været en markant og kontroversiel stemme i debatten om kvindefrigørelsen i de muslimske miljøer, religiøse tørklæder og fortolkningen af islam.

‘Reformisten’ er produceret af Jesper Jack for House of Real med støtte fra DFI, DR, Harley Foundation, IKON, SVT, YLE, RÚV, NFTV og UVM. Filmen er udtaget til festivalens hovedkonkurrence DOX:AWARD og bliver foruden åbningsaftenen vist flere gange under CPH:DOX.

 

Åbningsgallaen er i Musikkonservatoriets Koncertsal på Frederiksberg d. 20. marts. Dørene åbner kl. 18 og showet starter kl. 19.  Billetter kan købes her.