For 13. år i træk blev vinderne af de internationale konkurrencer på CPH:DOX kåret ved prisuddelingen i TELTET i Kongens Have fredag den 13. november.

CPH:DOX har netop afsløret vinderne af festivalens seks konkurrencer: DOX:AWARD, NORDIC:DOX AWARD, F:ACT AWARD, NEW:VISION AWARD, Politikens Publikumspris og Reel Talent Award. Alle vindere, undtaget Politikens Publikumspris, er blevet fundet ved  juryer.
Se en film om alle vinderfilmene

DOX:AWARD
Vinder: ‘God Bless The Child’ af Robert Machoian & Rodrigo Ojeda-Beck
Special mention: ’Uncertain’ af
Ewan McNicol & Anna Sandilands

Hovedkonkurrencen DOX:AWARD samler årets bedste internationale dokumentarfilm. De nominerede film byder på stærke personligt udtryk, filmiske kvaliteter og en insisteren på dokumentarfilmens plads i mørket. Vinderen af årets DOX:AWARD er ‘God Bless The Child’ af Robert Machoian & Rodrigo Ojeda-Beck, en sprælsk og løssluppen hybrid, hvor forstadsvirkelighed og minimal iscenesættelse går op i en livlig enhed, når fem børn er alene hjemme i et hus i Californien.

Juryen udtaler om vinderfilmen: ”Ved at skabe en verdensfjern stemning af ekstraordinær realisme og en nærmest magisk beskrivelse af familiedynamikker, løfter vinderfilmen sløret for et mesterligt mønster bestående af barsk observation, og en gennemtrængende vilje til at udvide dokumentarens grænser. Ganske enkelt er dette en film, der øjeblikkeligt inspirerede os til at dele den så vidt og bredt som mulig, og med dette er vi henrykte over at kunne give DOX:AWARD til ’God Bless The Child’ af Robert Machoian & Rodrigo Ojeda-Beck.”

Special mention
Juryen giver en special mention til ‘Uncertain’ af Ewan McNicol & Anna Sandilands. ‘Uncertain’ er en morsom, hjerteskærende og cinematisk film fra grænselandet mellem Texas og Louisiana – og mellem virkelighed og drøm. Juryen udtaler: ”Et anerkendende nik går fra juryen til denne lyrisk komponerede, strukturelt innovative og nysgerrigt udforskende dokumentarfilm, som kaster lys over hidtil ukendte områder. Filmen undersøger på smuk vis forholdet mellem mennesker og steder, samt fysiske og følelsesbetonede miljø, fortid, nutid og fremtid – og en special mention går til ’Uncertain’ af Ewan McNicol & Anna Sandilands.”

Årets DOX:AWARD-jury bestod af Elena Forttes, direktør for Ambulante, en non-profit organisation der arbejder for at støtte og promovere en dokumentafilmskultur i Mexico; Miguel Valverde, festivaldirektør og programlægger på IndieLisboa; Jim Kolmar, programlægger på SXSW; Bernie Krause, professionel musiker og forfatter; og Katja Adomeit, producer og freelancer for Coproduction Office Denmark.

Du kan stadig nå at se ‘God Bless the Child’ i Palads på søndag d. 15/11 kl. 19.00. Også ‘Uncertain’ kan du nå at se, det er på tirsdag d. 17/11 kl. 21.30 i Grand.

NORDIC:DOX AWARD
Vinder: ‘Return of the Atom’ af Mika Taanila og Jussi Eerola
Special mention: ‘Time Passes’ af Ane Hjort Guttu

Nordens bedste dokumentarfilm mødes i NORDIC:DOX AWARD. Feltet spænder fra det poetiske til det politiske, og præsenterer unge instruktører med både mod og kunstneriske ambitioner. Vinderen af årets NORDIC:DOX er ‘Return of the Atom’ af Mika Taanila og Jussi Eerola, en episk og ildevarslende fortælling om fremskridtstro og om den europæiske atom-renæssance i det første, vestlige kernekraftværk siden Tjernobyl.

Juryen udtaler: “Filmet over otte år af den finske duo undersøger ‘Return Of The Atom’, hvordan et stort europæisk byggeprojekt og dets bureaukratiske magt påvirker indbyggerne i et lille samfund. Fra de individuelle karakterer, der konfronteres med valget mellem enten at gribe den økonomiske belønning ved at bo i en by med et atomkraftværk eller at gøre modstand mod de sundhedsfarer atomkraft bringer, til den dovne og entropiske, bureaukratiske labyrint, der følger med sådan et projekt, er ‘Return Of The Atom’ til gengæld følsom, satirisk, kritisk og forundrende i sin behandling af et komplekst og sjældent debatteret emne, hvilket skaber en seriøs, men engangeret, subtil og klar film.”

Special mention
Juryen giver en special mention til ‘Time Passes’ af Ane Hjort Guttu, der er et nøje afmålt, performativt værk, der undergraver vores forestillinger om spontanitet og realisme. Juryen udtaler: “Gennem kunststuderende i Bergen, der forbereder sig på deres afsluttende udstilling, belyser ‘Time Passes’ på insisterende og rolig dramatisk vis større ideer om, hvordan individet formes og udvikles gennem de institutioner, de tilhører – eller udelukkes fra – og den sociale og etniske angst vi alle kæmper med i vores daglige liv, mens vi drømmer, håber og transformerer os.”

Juryen for NORDIC:DOX bestod af Paolo Moretti, festivaldirektør på La-Roche-sur-Yon; Johan Blomqvist, programkoordinator på Göteborg Film Festival; Anne Eborn, instruktør; Nathan Budzinski, instruktør; og Francesco Giai Vai, programchef på CinemAmbiente og filmkritiker.

Du kan stadig nå at se ‘Time Passes’ lørdag d. 14/11 kl. 14.00 i Absalon.

F:ACT AWARD
Vinder: Among the Believers’ af Hemal Trivedi & Mohammed Ali Naqvi
Special mention: ’(T)error’ af Lyric R. Cabral & David Felix Sutcliffe

Dybdegående journalistisk møder dokumentarismen i F:ACT AWARD, prisen for film der vil ændre den verden, de eksisterer i. Vinderen af årets F:ACT AWARD er ‘Among the Believers’ af Hemal Trivedi & Mohammed Ali Naqvi, der er en chokerende insider-rapport fra den radikale islamismes mørke maskinrum, i et møde med hjernen bag jihad-skolen Den Røde Moske i Pakistan.

Juryen udtaler om filmen:For sin evne til at vise os et land med en kompleks politisk situation, for hidtil uset adgang til en del af uddannelsessystemet med vidtrækkende konsekvenser, og til dedikationen som filmskaberne har lagt i filmen, har juryen besluttet at give F:ACT Award til ’Among the Believers’ af Hemal Trivedi og Mohammad Ali Naqvi.”

Special mention
Juryen giver en special mention til ’(T)error’ af Lyric R. Cabral & David Felix Sutcliffe, en film der tager tilskueren med undercover på begge sider af USA’s kontroversielle kamp mod terror, hvor balancen er hårfin imellem at forhindre forbrydelser – og selv at skabe dem. Juryen udtaler: ”Juryen vil også gerne give et anerkendende nik til (T)error (af Lyric R. Cabral & David Felix Sutcliffe) på grund af den måde, filmen øger bevidstheden om invasionen af den civile frihed, der foregår i den vestlige verden, og på grund af dens enestående adgang hertil.”

F:ACT Award juryen bestod af Sean McAllister, instruktør og cinematograf; Veton Nurkollari, fotograf, producer, programlægger, co-founder og direktør på på DokuFest; Nagieb Khaja, instruktør, filmskaber og producer for The Guardian, Vice News & BBC; og Hanna Atallah, palæstinensisk filmskaber og grundlægger af Film Lab: Palestine.

Du kan stadig nå at se ‘Among The Believers’ på mandag d. 16/11 kl. 17.30 i Empire. Du kan også nå at fange ‘T(error)’, det er lørdag d. 14/11 kl. 19.00 i TELTET i Kgs. Have.

NEW:VISION AWARD
Vindere (delt): ‘Bending to Earth’ af Rosa Barba og ‘The Digger’ af Ali Cherri

NEW:VISION AWARD er der, hvor fremtidens filmsprog skabes. Grænserne mellem kunstneriske refleksioner og dokumentarisme afprøves, og der gives plads til filosofiske grænseudflugter ud over virkelighedens grænser. Vinderen af årets NEW:VISION pris er delt mellem: ‘Bending to Earth’ af Rosa Barba og ‘The Digger’ af Ali Cherri. Det begrunder juryen med: “Dette års New:Vision-jury har besluttet at tildele prisen til to film, grundet begge films tankeprovokerende evne til at behandle emnet tid både kraftfuldt og sammenhængende, og samtidig for at overgive sig til tiden ved at undersøge de tegn og spor, vi efterlader, nøjsomt og kontrolleret.”

‘Bending to Earth’ tager de nukleare anlæg som udgangspunkt for et cinematisk eksperiment: lad os lege, at filmmediet er et psykedelisk frimærke, en tidsmaskine i pilleform, og at landskaberne ankommer fra fremtiden. Om ‘Bending to Earth’ udtaler juryen: “I Rosa Barbas ’Bending to Earth’ bliver vi på en gang transporteret tilbage og frem i tiden, mens nutiden lurer i skyggerne. En klinisk men mærkværdig tidløshed opstår af denne blanding. Det er en entropi, hvor både dinosaurusser og droner kan mødes. Dybden i det fantastiske  soundtrack, det stemningsfulde manuskript og de svimlende 35mm biller konstruerer sammen en cinematisk juvel, der handler om vores nutids evige forvirring og fremtidens uvished. Rosa Barbas film ’Bending to Earth’ vil efterlade et aftryk, der vil blive ved med at hjemsøge os.”

‘The Digger’ følger en pakistansk opsynsmand ved en præhistorisk gravplads på den Arabiske Halvø, et område der synes fortsat hjemsøgt af fortidens spøgelser, som han synger for og har sin egen stiltiende overenskomst med. Om ‘The Digger’ udtaler juryen: “Reduceret formalisme og præcis komposition af sekvenser uden dialog karakteriserer Ali Cherris ’The Digger’. Den enigmatiske lyrik i den første sætning, der handler om graven, før den blev en grav, og den forstyrrende, evige tilstedeværelse er tydelig i det tørre landskab og civilisationen der afspejler sig i horisonten. Cherris stramt konstruerede portræt af en mand og den isolerede tomhed han selv er ansvarlig for, er en perfekt reflektion af mange af nutidens realiteter.”

Juryen bestod af Tine Colstrup, kurator på Louisiana Museum of Modern Art; Basim Magdy, kunstner og filmskaber og vinder af NEW:VISION i 2014; Diana Baldon, direktør og kurator på Malmö Konsthall; og John Skoog, prisvindende filmskaber.

POLITIKENS PUBLIKUMSPRIS
Publikum har igennem festivalen kunne stemme blandt 10 film. Filmen, der har modtaget publikums gunst er ’The Fear of 13’ af David Sington. Filmen handler om en mand, der bad om at blive slået ihjel – det er fænomenal fortællekunst og fascinerende karakterstudie, der simpelthen ikke bliver bedre. Du kan stadig nå at se ‘The Fear of 13’ søndag d. 15/11 kl. 16.40 i Dagmar.

REEL TALENT AWARD
Vinder: Elvira Lind (Songs for Alexis og Bobby Jene)
Danske Filminstruktører og CPH:DOX uddeler Reel Talent Award til en dokumentarfilminstruktør, som har udvist exceptionel filmisk vision i en af de første film. Prisen gives som et kollegialt skulderklap til en instruktør på vej mod stjernerne, og som en opmuntring til at fortsætte det lovende arbejde. Vinderen i 2015 er Elvira Lind, der sidste år havde filmen ’Songs for Alexis’ på CPH:DOX.

Juryen udtaler:Instruktøren der modtager denne anerkendelse har en kort men imponerende karriere, der giver håb til fremtidigt arbejde. Hun har vist, at hun er i stand til gå tæt på, håndtere følsomme emner på en nænsom og respektfuld måde for at opbygge en historie til et gribende drama, der er langt stærkere end mange spillefilm. Vi er sikre på, at mange af jer har set filmen ’Songs for Alexis’ på CPH:DOX sidste år. Hun er i gang med en ny film, ’Bobby Jene’, der for nyligt blev præsenteret på Nordisk Panorama med stor succes. Filmen vil desuden få international karriere. Vinderen er altså et sandt dokumentartalent – Elvira Lind.”

Juryen er: Tue Steen Müller, freelancer for filmkommentaren.dk; Fredrik Geerten, filmskaber og instruktør, Klaus Kjeldsen, instruktør;  Mette-Ann Schepelern, cand.phil, instruktør and kreativ producer; og Tine Fischer, festivaldirektør på CPH:DOX.

OM PRISERNE
Priserne blev uddelt fredag d. 13 november 2015 i København. Alle vinderne af DOX:AWARD, F:ACT AWARD, NORDIC:DOX og NEW:VISION modtager 5000€. Vinderen af Politikens Publikumspris vinder 50.000 DKK (ca. 6500€), mens vinderen af Reel Talent Award modtager 25.000 DKK (ca. 3250€).