Velkommen til UNG:DOX den 12.-25. marts 2018!

UNG:DOX er CPH:DOXs gymnasierettede program, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2018 er nu ude, og du kan se filmpræsentationerne nedenfor.

Vi præsenterer nu 18 aktuelle, internationale dokumentarfilm inden for seks forskellige temaer: Selvoptaget, Naturkraft, På flugt, Demokrati, Mennesket og De 17 Verdensmål. Læs mere om de seks temaer her.

Bestil allerede nu billetter til din klasse, din faglinje eller hele dit gymnasium. Billetter koster 40 kroner ex. moms, og vi giver gerne et tilbud på grupperabat ved bestilling til mere end 30 elever. Du finder vores kontaktoplysninger nederst på denne side og bestiller dine billetter over mail eller telefon.

Tema: SELVOPTAGET

KISS & CRY

Der ligger et enormt pres – både indenfor og udenfor banen – på franske Sarah, der er kunstskøjteløber på eliteplan. Mens Sarah forsøger at balancere en tilværelse som både elitesportsudøver og helt almindelig teenager, præges hendes venskaber af intern jalousi og mobning. For der bliver hele tiden skubbet til grænserne i denne smukke coming-of-age-film, som Sarah har selv har været med til at instruere. Med sin blanding af både fiktionselementer og rekonstruerede scener giver filmen i øvrigt eleverne en kærkommen mulighed for at spørge: Er det her overhovedet en dokumentarfilm? Hvorfor – og hvorfor ikke?

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, fransk, mediefag, billedkunst, idræt. Sprog: Fransk, engelske undertekster. Instruktør: Lila Pinell, Chloe Mahieu.

IN MY ROOM

Vor tids rockstjerner findes på YouTube, og der er rigtig mange unge, der drømmer om at slå igennem som ‘YouTubere’. Men det personlige pres er stort, når man skal dele alt med alle og samtidig opretholde glansbilledet af en problemfri hverdag. ‘In My Room’ er en video-collage med seks forskellige unge, der på YouTube giver et rørende indblik i deres tanker og overvejelser om alt fra kønsroller til kropsidealer og mobning. Filmen lægger desuden op til en diskussion af YouTubes rolle blandt unge mennesker. For hvad er det egentlig, det giver at dele sit online liv med så mange fremmede mennesker?

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, engelsk, mediefag, billedkunst. Sprog: Engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Ayelet Albenda.

SILVANA

Gennem samfundsrevsende raptekster om hårdtslående emner som racisme og homoseksualitet er Silvana Imam blevet en rollemodel for unge i oprør. I ‘Silvana’ kommer vi helt tæt på den svenske rapper med syriske rødder under hendes store gennembrud. Sideløbende med al successen, blomstrer en kærlighedshistorie frem for rullende kameraer, ida Silvana møder og forelsker sig i den svenske popstjerne, Beatrice Eli. Men det er ikke altid nemt at være talerør for minoriteter og bekæmpe patriarkatet, samtidig med at man er stormende forelsket og i øvrigt et helt almindeligt og grundforvirret, ungt menneske.

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 2.g+. Fag: Musik, dansk, psykologi. Sprog: Svensk, engelske undertekster. Instruktør: Olivia Kastebring, Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis.

TEAM HURRICANE

I en visuel eksplosion af blinkende stroboskoplys, glitter-gifs, og smartphone-optagelser, springer ‘Team Hurricane’ uforskrækket frem og tilbage mellem fiktion og ren, rå dokumentarisme. Som seere bliver vi revet med ind i pigernes univers, som de selv har skabt i tæt samarbejde med filmens instruktør, Annika Berg. “Don’t be so hard on yourself, bitch” er filmens mantra, mens vi følger pigernes opgør med barndommen gennem alt fra bamse-afbrænding til trashing af sodavandsfester. ‘Team Hurricane’ er en film om at være ung og anderledes, der er pakket ind i en eksplosiv cocktail af farver og effekter.

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, mediefag. Sprog: Dansk. Instruktør: Annika Berg.

Tema: NATURKRAFT

THE THIRD INDUSTRIAL REVOLUTION

Alt imens klimaet står for fald og væksten er sort, kniber det med løsninger for fremtiden. Et lys i mørket er økonomen, forfatteren og rådgiveren Jeremy Riffkin, der giver et øjenåbnende argument for, hvordan vi kommer ind i fremtiden, uden at ødelægge den. The Third Industrial Revolution er over os – vedvarende energi, nye kommunikationsformer og internettets forbindelseskraft revolutionerer vores liv, arbejde og forbrug – men vi står med kniven for struben, hvis vi ikke omstiller os hurtigt nok. Lyder det vanskeligt? Lad Jeremy Riffkin ruste dig til et alvorligt livtag med senkapitalismens udfodringer.

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, erhvervsøkonomi, filosofi. Sprog: Engelsk, danske undertekster. Instruktør: Eddy Moretti, Vice Impact.

SILAS

Hvilken forskel kan et enkelt menneske gøre? Aktivisten Silas Siakor er en utrættelig ildsjæl, der kæmper for at ændre status quo i sit hjemland, Liberia. Filmen følger hans kamp for at stoppe ulovlig fældning af landets regnskov og den politiske korruption, der ellers skulle være opløst af landets reform-præsident, Ellen Johnson Sirleaf. Silas’ undersøgelser afslører regeringens samarbejde med multinationale firmaer i et korrupt spil, der gør dem selv rigere, men befolkningen og landet fattigere. Ved hjælp af ny teknologi og idérigdom, tager Silas selv kampen op mod et ellers uovervindeligt magtregime.

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, naturgeografi, geografi, historie. Sprog: Engelsk. Instruktør: Anjali Nayar, Hawa Essuman.

OM AT SPISE DYR

Få dokumentarfilm er lykkedes så godt med at trække tæppet væk under de amerikanske slagterivirksomheder og deres ulovlige produktionsforhold som ‘Om at spise dyr’. Baseret på Jonathan Safran Foers succesbog og med Natalie Portman som fortæller, benytter filmen sig af både whistleblowers og skjulte kameraoptagelser i sin kamp for at afsløre de uacceptable forhold i forabejdningen af kød, der er solidt integreret i slagteri- og fødevareindustrien. Det er ikke altid kønt, men ikke desto mindre oplysende, når filmen råt for usødet illustrerer, hvordan en kyllingenugget rent faktisk bliver til. Velbekomme!

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, biologi, engelsk. Sprog: Engelsk. Instruktør: Christopher Quinn.

Tema: PÅ FLUGT

WALL

I grænselandet mellem Israel og Palæstina opføres en mur fire gange Berlinmurens længde og visse steder dobbelt så høj. Med smukke animationer udforsker ’Wall’ poetisk tilstanden i det hellige land på begge sider af murens solsvedne grænser. Filmen er et dokumentarisk essay, hvor den britiske manuskriptforfatter David Hare (‘The Hours’, ‘The Reader’) på sin rejse går i dialog med både arabiske og jødiske venner, mens de sammen reflekterer over konflikten og balancerer sorg og humor – selvom en vrede syder under Hares underspillede britiske coolness. En vrede mod muren, konfliktens ultimative tragedie.

Tema: På flugt. Klassetrin: 2.g+. Fag: Engelsk, samfundsfag, historie, mediefag. Sprog: Engelsk. Instruktør: Cam Christiansen.

FALLING FORWARD

Den 20-årige Maher har skabt sig et liv i den lille norske by Løkken, langt fra krigen i hans hjemland, Syrien. Han taler norsk, går i skole, spiller trompet i byens orkester og er vellidt af alle. Men Maher drømmer om friheden til at bevæge sig over landegrænser uden at være på flugt og en skønne dag at kunne flyve tilbage til Syrien som uddannet pilot. ‘Falling Forward’ viser de uundgåelige problemer, der hører med til at starte forfra i en ny by, når krigens rædsler lurer i baghovedet og kravene til at vise sit værd er ekstra hårde. Også selvom man som Maher er en ukuelig optimist.

Tema: På flugt. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, samfundsfag, historie. Sprog: Norsk, engelske undertekster. Instruktør: Øystein Frøyland.

Tema: DEMOKRATI

GOLDEN DAWN GIRLS

”Blod, ære, Gyldent Daggry!” Sådan lyder mantraet fra det højreekstreme parti Gyldent Daggry, der i dag er Grækenlands tredjestørste, og partiet pryder sig med hårde slagord og fascistoide symboler, mens de træner våben og kæmper for et racerent Grækenland. Bag partiets ledende alfahanner står tre kvinder – en mor, en kone og en datter – der loyalt må træde i karakter i partiet, mens deres mænd er blevet fængslet efter mordet på den anti-fascistiske rapper, Pavloss Fyssas. GOLDEN DAWN GIRLS følger kvindernes indsats, mens den nysgerrigt undersøger, om disse kvinder mon kan være nøglen til bedre at forstå fascismens psykologi?

Tema: Demokrati. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, samfundsfag, historie. Sprog: Græsk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Håvard Bustnes.

EUROTRUMP

Ligesom Donald Trump har hollandske Geert Wilders tilsyneladende politiske superkræfter. Og meningerne er mange om den kontroversielle, men samtidig populære politiker. En populistisk galning eller nødvendig leder? Islamofob eller frihedskæmper? Og hvad med mennesket Geert Wilders. Hvilken drivkraft ligger bag hans ustandselige kamp imod islam og de personlige ofringer, kampen medfører? ‘EuroTrump’ er den første film, der får lov at komme med bag facaden hos den hollandske politiker for kritisk at spørge ind til, hvem mennesket, islamkritikeren, idolet, demagogen – eller bare fænomenet – Geert Wilders er.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, tysk, samfundsfag, historie. Sprog: Hollandsk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Nick Hampson, Stephen Robert Morse.

PRE-CRIME

Mængden af data har i de seneste år skabt nye overvågningsmuligheder – men kan man med algoritmernes hjælp nu faktisk forudse kriminelle handlinger? ‘Pre-Crime’ bekræfter at nye overvågningsprogrammer er i gang med at virkeliggøre scenarier, som vi hidtil kun har kendt fra scifi-fortællingen ‘Minority Report’. En teknologi, der er baseret på komplicerede datasæt og matematiske principper, som er svære at forstå for den almindelige borger. Fra storbyer som Chicago, München og London får vi konkrete billeder på en teknologi, som vi måske bør lære at kende bedre. Og det gælder både den overvågede og den overvågende.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, datalogi, tysk. Sprog: Tysk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Matthias Heeder, Monika Hielscher.

RECRUITING FOR JIHAD

Over tre år følger vi Ubaydullah Hussein, der er leder af den jihadistiske gruppe, Profetens Ummah, rekrutterer unge nordmænd til hellig krig og uden at blinke offentligt støtter terror – selvom han aldrig selv kunne drømme om at forlade sit trygge Norge i profetens navn. ‘Recruiting for Jihad’ giver et exceptionelt indblik i Ubaydullah’ moralske univers og illustrerer hvordan radikale netværk kan tilbyde fællesskaber for frustrerede, vrede, unge mænd. Men også hvor svært det er for det frie samfund at håndtere dets radikale modstandere uden at give køb på grundlæggende principper om ytrings- og forsamlingsfrihed.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 1.g+- Fag: Dansk, Samfundsfag, Historie. Sprog: Norsk, engelske undertekster. Instruktør: Ulrik Imtiaz Rolfsen, Adel Khan Farooq.

Tema: MENNESKET

ALPHAGO

Ingen havde troet, at en kunstig intelligens ville kunne mestre verdens mest avancerede spil, Go – et brætspil så komplekst, at det får Skak til at lige Fire på stribe. Og da slet ikke, at den kunstige intelligens faktisk ville kunne udfordre den regerende stormester, Lee Sedol. I ‘AlphaGo’ viser det sig dog hurtigt, at mennesket endnu en gang har overvurderet sin egen overlegenhed, og i et nervepirrende og sveddryppende opgør oplever vi således mennesket Lee i et møde med en modstander, der er umulig at aflæse. Pludselig kæmper Lee ikke kun for sig selv og Sydkorea – han kæmper for hele menneskeheden.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Matematik, filosofi, datalogi, programmering, statistik. Sprog: Engelsk. Instruktør: Greg Kohs.

CYBORGS AMONG US

Teknologien har altid fungeret som menneskets forlængede arm, men i og med at vi med nye opfindelser kan erstatte og forstærke vores kropslige udfoldelser, udfordrer vi for alvor vores forståelse af mennesket. Så hvad er mennesket i dag, hvis vi kan manipulere vores egenskaber efter behag? ‘Cyborgs Among Us’ præsenterer os for alle dem, der på praktisk vis optimerer deres hverdag med maskiner og teknologiens hjælp, men også dem, der vil ændre verden og menneskets biologi ved at tilføje og inkorporere mekaniske dele. Under alle omstændigheder er kyborgerne – de levende maskiner – iblandt os.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Fysik, biologi, datalogi, design. Sprog: Catalansk, engelske undertekster. Instruktør: Rafel Duran Torrent.

Tema: DE 17 VERDENSMÅL

AMAL

I coming-of-age-fortællingen ‘Amal’ følger vi en egyptisk pige af samme navn over fem år – fra tiden som rebelsk 14-årig til tilværelsen som ung kvinde på 19 år, krydsklippet med hendes fars hjemmeoptagelser fra barndommens mere ubekymrede år. Amal søger i filmen efter sin egen identitet og fremtid, mens hun går fra barn til voksen midt i et mandsdomineret samfund, der er under konstant politisk forandring. ‘Amal’ illustrerer på hård, men oprigtig vis, hvad det kræver at vokse op som ung, vred kvinde i en politistat og en postrevolutionær tid – med få muligheder, men ikke desto mindre med store drømme.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, historie, arabisk. Sprog: Arabisk, engelske undertekster. Instruktør: Mohamed Siam.

THIS IS CONGO

Tag med på en smuk, men smertefuld rejse gennem de komplekse konflikter i Den Demokratiske Republik Congo med den rebelske M23-gruppe i front. ‘This is Congo’ optrevler landets historie og tilstand, som fortælles gennem fire vidt forskellige menneskers liv i et poetisk portræt af livet midt i politiske uroligheder, hvor larmen fra skudsalver er en del af dagligdagens støj. Fra den øverstbefalende general til skrædderen i en sygdomsramt flygtningelejr og til den frygtløse smuglerinde. Med det enkelte menneske i fokus gør ‘This is Congo’ en nærmest uendelig krig både mere overskuelig og nærværende.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 2.g+. Fag: Samfundsfag, Historie, Dansk. Sprog: Engelsk. Instruktør: Daniel McCabe.

HANAA

I Indien tvinges en ung pige til at gifte sig, fordi hendes horoskop har vist, at det er hendes eneste chance for at overleve, mens en anden pige i Nigeria er blevet voldtaget og kidnappet af Boko Harams soldater. I Peru prostituerer en tredje pige sig og bliver en alt ung mor, og i Syrien bliver en fjerde pige fra det krigshærgede Aleppo solgt til sin kommende ægtemand for bedste bud. Deres fire skæbner afspejler nogle af de hårde og helt uretfærdige vilkår mange unge kvinder lever under, og selvom pigerne kommer fra hver deres lille hjørne af verden, deler de tilfældigvis noget ganske særligt: Navnet Hanaa.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 3.g+. Fag: Mediefag, Geografi, Samfundsfag, Historie, Billedkunst. Sprog: Hindi, hausa, spansk, arabisk, engelske undertekster. Instruktør: Giuseppe Carrieri.

OM UNG:DOX: Dokumentarfilm, dannelse og debat

UNG:DOX er CPH:DOXs gymnasierettede program, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2018 er nu ude (se filmpræsentationerne ovenfor), og du kan allerede nu bestille billetter til din klasse, din faglinje eller hele dit gymnasium. Billetter koster 40 kroner ex. moms.

UNG:DOX gør festivalens store program mere tilgængeligt ved hvert år at håndplukke 20-25 dokumentarfilm, der har særlig relevans i en undervisningssammenhæng. De udvalgte film er kunstneriske og kritiske dokumentarfilm, som bearbejder en bred vifte af aktuelle samfundsrelaterede og kulturelle tematikker. På den måde får lærere og elever et spændende og levende alternativ til den traditionelle, papirbaserede undervisning.

Filmene ledsages af debatarrangementer, Q&A’s med instruktører, oplæg og workshops, så eleverne får en helstøbt oplevelse, der kan afføde dybdegående refleksioner og diskussioner hjemme i klasselokalet – ofte på tværs af flere fag. Du er meget velkommen til at kontakte os for booking af billetter – vi er meget fleksible og tager højde for dine ønsker og behov.

Marie Ørbæk Christensen

Projektleder (på barsel fra 1. januar 2018)

Everyday & CPH:DOX for børn og unge
marie@cphdox.dk
60 47 69 06

Nanna Appel Rosenberg

Projektleder (barselsvikar per 1. januar 2018)

CPH:DOX for børn og unge
nanna.r@cphdox.dk
26 84 17 90