Den homoseksuelle instruktør Parvez Sharma har lavet en dokumentarfilm over sin pilgrimsrejse til Mekka. Med filmen vil han vise, at det er muligt at være rettroende muslim og homoseksuel. Samtidig er filmen et stille oprør mod den stærkt konservative, Saudi-Arabiske version af islam.

‘A Sinner in Mecca’ bliver vist i aften kl. 21.15 i cinemateket og i morgen kl 18 i Tapperiet.

Kun iført to stykker hvidt stof, bevæger den muslimske og homoseksuelle instruktør sig rundt ved den hellige Ka’aba i blandt hundredtusindvis af andre pilgrimsrejsende. Til lyden af arabiske bønner der skaber en intens summen, bevæger han sig tættere og tættere på islams religiøse centrum. Han søger at få tilgivelse for sine synder og forlige sig med sin elskede religion, som han gang på gang oplever blive fortolket som fjendsk mod mennesker, der er som ham. Selvom han har oplevet foragt for sin seksualitet blandt muslimer, og at selv hans egen mor ikke kunne acceptere ham, tager Parvez stædigt kampen op imod fundamentalisme og generalisering.

Muslim i Mellemøsten

Parvez Sharma er både instruktør og hovedperson i filmen ‘A Sinner in Mecca’. Filmen handler om den indiske instruktør, der bor i New York sammen med sin mand, som han blev gift med tilbage i 2011. Umiddelbart efter brylluppet besluttede Parvez sig for at tage på pilgrimsrejsen Hajj – rejsen man som rettroende muslim er pålagt at tage på mindst én gang i løbet af sit liv.

“Jeg havde længe gerne ville fuldføre en Hajj, og jeg følte, det var det rigtige tidspunkt. Det var lige efter, Osama Bin Laden var blevet myrdet/henrettet, og Det Arabiske Forår var begyndt. Jeg er en trouble-maker, og jeg tænkte, det ville være et interessant tidspunkt at tage til Saudi-Arabien på og se, om der var tegn på en revolution,” fortæller Parvez.

Formålet med at tage på Hajj under opstanden var at skabe opmærksomhed og debat om islam, og den måde religionen bliver fortolket på i Saudi-Arabien. Parvez ser en tydelig forskel på at være muslim og på at være muslim, som religionen bliver praktiseret i Saudi-Arabien. Her bliver landet styret ud fra den Saudi-Arabiske islam, som Parvez omtaler den, og her er homoseksualitet blandt andet en forbrydelse, der udløser dødsstraf. “Noget af det allermest farlige i dag er Saudi-Arabiens fortolkning af islam. Al Quada og ISIS nedstammer direkte fra den fortolkning”, fortæller den muslimske instruktør.

Han er optaget af, at muslimer skal udfordre den voldelige og ekstremistiske drejning af religionen. Det er også en af grundende til, at den aktivistiske instruktør har lavet ‘A Sinner in Mecca’. I filmen er man vidne til, hvordan Parvez lejlighedsvis snakker om, at et mindretal af muslimer har “kapret” islam og udøver vold i dets navn.

Sit livs krise

Udover at han har et aktivistisk ærinde med at filme sin Hajj, så fortæller han også, at det er en rejse, som han håber vil betyde, at han bliver accepteret af islam. Den homoseksuelle instruktør mistede kort tid inden pilgrimsrejsen sin mor. Hans mor accepterede aldrig hans homoseksualitet, og han fortæller i filmen: “Jeg står over for mit livs krise. Jeg bliver nødt til at bevise, at jeg kan være en god muslim og homoseksuel.”

I filmen følger man Parvez’ kamp for at forene sin seksualitet med sin muslimske tro og hans forsøg på at dæmpe den skyld, han føler over at skuffet sin mor, lige inden hun døde. “Var min seksualitet med til at dræbe hende?”, spørger han i filmen. På den måde er pilgrimsrejsen et forsøg på at få accept – ikke alene fra islam – men også fra hans mor.