Vi mødtes med den DOX:AWARD-nominerede Erik Gandini til en snak om ’The Swedish Theory of Love’, der har verdenspremiere på den 13. udgave af dokumentarfilmfestivalen.

Hvad vil du gerne fortælle med dokumentaren?

– Det er noget jeg har tænkt på og været irriteret over længe. Ser du, jeg voksede op i Italien men bor nu i Sverige. Jeg kom til Sverige da jeg var 20 år gammel, men kommer fra en Italiensk-Svensk familie. Min mor er svensk, så jeg har levet i to lande hele mit liv. Og Sverige på mange måder det modsatte af Italien. Jeg havde problemer med at forstå den svenske livsstil, der er så fokuseret på det enkelte menneske. Hele idéen om frihed er meget afgørende for de kulturelle værdier i Sverige. Det er noget der er svært at forstå, hvis du kommer fra et andet land. Det gik op for mig, at det faktisk var et politisk projekt at garantere hver enkelt borger frihed fra familien, at være anhængig af nogen.

Der blev skrevet et manifest i 1970’erne, hvor anden linje af målene var, at ingen voksne mennesker skulle være økonomisk afhængig af andre. Og det har påvirket hele samfundet. Det er noget der er blevet implementeret effektivt i alle de skandinaviske lande. Så det betyder, at alle unge mennesker kan flytte hjemmefra i en tidlig alder, at en ældre person ikke er afhængig af sine børn og en kvinde ikke er afhængig af sin mand. Det er interessant rent eksistentielt. Og det er ikke kun i Skandinavien – det er en tendens i hele verden, særligt i den vestlige verden. Sverige var bedre til at implementere det end i andre lande. Så for at besvare dit spørgsmål, har jeg et problem med det, fordi det ikke er åbenlyst for mig, at den her frihed er lig med lykke, selvom jeg er svensk. Jeg tror der er et element af ensomhed, som er skræmmende. Filmen siger i bund og grund ”God idé, men er vi sikre på, at det her i virkeligheden er hovedformålet? Burde vi lave et virkelighedstjek?”. Det er det jeg ønsker at gøre med den her film.

Hvad håber du, at dokumentaren vil resultere i?

– Det er svært at sige. Man kan synes emnet er super interessant, men når så publikum ser den, er det ikke nær så interessant for dem. Men den kan også starte noget nyt, der med tiden kunne lede til en form for forandring. Jeg mener ikke, at det kræver en revolution, men måske mere en tilretning. Jeg ved ikke med Danmark, men Sverige har førhen rettet til og kollektivt løst ting som kønsproblematikker, miljø og trafikdrab. Og hele samfundet følger med og får det fikset. Så jeg håber virkelig, at den her film bliver et nyt tema at behandle. Og så vil folk pludselig gøre det. Jeg håber, at indbyrdes afhængighed vil blive mere interessant end uafhængighed.

Hvordan havde du det med at blive nomineret til DOX:AWARD på CPH:DOX?

– Jeg har været på festivalen flere gange før og jeg er rigtig vild med det. Det er uden tvivl den mest interessante dokumentarfilmfestival med hensyn til profilen. Lad mig fortælle jer en historie. I slutningen af 80’erne gik jeg på en filmskole i Sverige, hvor dokumentarfilm blev set som en slags forlængelse af den journalistiske tilgang. Du burde ikke være for tilstede i filmen og give helst give udtryk for at være neutral. Fordi der var den her idé om, at dokumentaren skulle være en observation. Hvis du ser på, hvad der sker nu inden for dokumentarverden er det fantastisk, fordi dokumentarer slet ikke er sådan længere. Det er kommet en accept af de personlige værdier i dokumentarer og i den forstand er CPH:DOX gået endnu længere i at se længere bagved. For alle de regler jeg beskrev før, går imod det det kunstneriske udtryk står for. Det føles så godt at komme her og se de store plakater med CPH:DOX på busserne og på Strøget. Fordi risikoen ved dokumentarer er den her lidt uglamourøse stemning over det, mindre æstetisk, mindre visualitet, mindre underholdene. Alt sammen noget jeg har forsøgt at gøre op med, gennem de emner jeg har lavet. Det er ikke en film eller en romantisk komedie, men den følelse af storhed, der er så ekstremt vigtig.

………………………………………………………..

Se ‘The Swedish Theory of Love’ d. 14. november kl. 14:30 på Cinemateket. Læs mere om ‘The Swedish Theory of Love’ her